To je to što me zanima!

Poticala kći (4) da dira golog muškarca: 'To je performans'

Dijete je pitalo što se događa i do performansa je dovedeno nakon što joj je objašnjeno o čemu je riječ i što će vidjeti. Djevojčica je željela sudjelovati, poručili su iz muzeja u Sao Paolu
Vidi originalni članak

Snimka na kojoj majka 4-godišnje djevojčice potiče dijete da dodiruje golog performera koji leži na podu usred muzeja izazvala je zgražanje u Brazilu, ali i šire. 

Okružen brojnim promatračima, umjetnik Wagner Schwartz na podu Muzeja moderne umjetnosti u Sao Paolu izvodi svoj performans nazvan 'La Bete'. Među promatračima je i majka s djevojčicom koja na koljenima puzi oko muškarca. Majka u jednom trenu prilazi tijelu i aktivno potiče dijete da mu dotakne ruku i potkoljenicu. 

Odgovorni za Schwartzov performans tvrde kako njegov nastup ni u kojem smislu 'nije erotičan' no nisu uspjeli umiriti desne političare i ekstremno desne skupine da pozovu da se performera uhiti. Smatraju kako nije riječ o umjetnosti već 'užasu i zločinu koji potiče pedofiliju'. 

Schwartz je s istim performansom nastupio diljem Brazila i objašnjava da na ovaj način publici daje priliku za interakciju. 

- Mogu me vući, oblikovati i mijenjati te tako pomoću mojeg tijela stvarati slike - opisuje. 

Oglasili su se i iz Muzeja čiji je glasnogovornik istaknuo kako ''djevojčica ni u jednom trenutku nije bila ugrožena nastupom''.

- Njezina majka također je umjetnica. Dijete je pitalo što se događa i do performansa je dovedeno nakon što joj je objašnjeno o čemu je riječ i što će vidjeti. Djevojčica je željela sudjelovati i to pod majčinim nadzorom. Nije pokazala nikakvu neugodnost ili averziju. Performans ne sadrži erotske elemente - pojasnili su iz Muzeja, piše Metro.

Idi na 24sata

Komentari 77

  • Plehan 04.10.2017.

    Do kada normalni ljudi moraju trpjeti ovakve gluposti i nastranosti jedne budale govoreći da je to performans.

  • 03.10.2017.

    Tako je u Frljićevom ''performansu'' Isus silovao muslimanku. Nazvati ovakve bolešćurine performansom je igra pretencioznih riječi.

  • ravno1 03.10.2017.

    Mislim da je majka, umjetnica, sasvim ispravno postupila. Jedino je mogla maloj sugerirati da dotičng uhvati i potegne za miša. Svojevremeno, na studiju, mislio sam da profesor pretjeruje kada je sve umjetnike posprdno nazivao 'pevaljkama'. Kasnije sam shvatio da je bio potpuno u pravu.

Komentiraj...
Vidi sve komentare