To je to što me zanima!

Povjerenik EU-a Dombrovskis: 'Kriza u Crvenom moru utjecala samo na cijene prijevoza'

Troškovi rastu zato što logističke tvrtke preusmjeravaju brodove oko Rta dobre nade, što im produljuje putovanje.
Vidi originalni članak

Napadi na kontejnerske brodove u Crvenom moru nisu do sada utjecali na cijene energije i robe u Europi, rekao je povjerenik EU-a Valdis Dombrovskis, naglasivši da je utjecaj zasada ograničen samo na cijene prijevoza.

- Troškovi prijevoza rastu - rekao je Dombrovskis u utorak nakon neformalnog sastanka ministara trgovine EU-a u Bruxellesu.

KASNE ISPORUKE Kriza u Crvenom moru otežala opskrbu njemačkih kompanija

Troškovi rastu zato što logističke tvrtke preusmjeravaju brodove oko Rta dobre nade, što im produljuje putovanje.

Od studenog prošle godine jemenski pokret Ansar Allah blokira plovidbu brodova povezanih s Izraelom, zahtijevajući obustavu izraelskih vojnih operacija u blokiranom palestinskom Pojasu Gaze i dostavu humanitarne pomoći Palestincima.

Sredinom siječnja SAD i Velika Britanija napale su ciljeve pokreta u Jemenu uz obrazloženje da žele osigurati plovidbu rutom kojom prolazi do 15 posto svjetske trgovine i posebno je važna za azijsko-europsku razmjenu.  

UDARILI U VODU Huti ispalili projektile na američki tanker, nema štete

Povjerenik EU-a za trgovinu izjavio je u utorak da energija i roba u EU zasada nisu poskupjele.

- Šire gospodarske posljedice, utjecaj na potrošačke cijene i na gospodarstvo EU-a u cjelini, uvelike će ovisiti o trajanju krize - izjavio je Dombrovskis.

- Sada je važno razgovarati o mjerama zaštite brodova koji prevoze robu u Crvenom moru - dodao je povjerenik EU-a za trgovinu.

EU je postigao načelni dogovor o vojnoj operaciji u Crvenom moru koja bi trebala početi u veljači i biti neovisna o vojnoj operaciji SAD-a i Velike Britanije, napominje agencija dpa.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • QR 24.01.2024.

    Zašto sada spasitelj i naš zaštitnik SAD ne reagira kada mu je toliko bitna Europa? Zašto ne prekinu u Izraelu rat? Zašto dopuštaju da im toliko njima važna Europa plaća najveći ceh? Znači, imali smo jeftiniji plin, srušili su sjeverni tok(ionako su ameri bili protiv) sada kupujemo puno skuplji. Ni to im nije bilo dovoljno već će nas sada klempat po ušima i sa visokim cijenama zbog rata u Izraelu. Ima li kraja gaženju Europe?

Komentiraj...
Vidi sve komentare