To je to što me zanima!

Povjerenstvo za sukob interesa: Otvorili smo predmet protiv ministra Marija Banožića

Nakon našeg upita, Povjerenstvo će se pozabaviti pitanjem je li ministar obrane prekršio zakon zahtjevom za titulom izvanrednog profesora, te angažmanom na Veleučilištu u Vukovaru i Hrvatskom vojnom učilištu
Vidi originalni članak

Nakon što je u javnost procurila vijest o zahtjevu ministra obrane Maria Banožića da mu se prizna naslovno zvanje izvanrednog profesora na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, na više adresa uputili smo pitanje je li to u skladu s njegovom ministarskm funkcijom. Nadležne smo pitali je li ovaj izbor u koliziji s funkcijom javnog dužnosnika, treba li osoba koja preuzima ministarsku funkciju zamrznuti poslovni odnos u visokoobrazovnoj instituciji, ili nema zapreke da se i tijekom ministarskog mandata bavi znanstvenim radom i predavanjima?

Pitali smo i je li sukob interesa to što je ministar Banožić pnositelj kolegija na Hrvatskom vojnom učilištu, čiji je suosnivač MORH.

STRANAČKA VEZA Tko je žena koja hvali Banetov besmisleni priručnik? Evo je s njim, osniva zajednicu HDZ-a...

Povjerenstvo za sukob interesa potvrdilo nam je kako će se pozabaviti time.

- Obavještavamo Vas kako je Povjerenstvo, vezano predmetne okolnosti otvorilo predmet protiv obveznika Maria Banožića, ministra obrane. Povjerenstvo će ispitati navedene okolnosti te će, nakon što se utvrde relevantne činjenice odlučiti postoje li pretpostavke za pokretanje postupka sukladno članku 42. Zakona o sprječavanju sukoba interesa („Narodne novine“, broj 143/21).

S druge strane, Ministarstvo za znanost i obrazovanje ima drugačije tumačenje. 

INTERNET JE VELIK. E-MAIL JE BRZ Doc. dr. sc. ministar Banožić je autor priručnika za veleučilište: Pun je nevjerojatnih gluposti...

Kako ističu, Banožićev zahtjev za napredovanje u naslovno zvanje izvanrednog profesora u skladu je sa Zakonom o visokom obrazovanju. Člankom 53. Zakona izglasanog lani propisano je da naslovni nastavnik nije u radnom odnosu s visokim učilištem, ali "ispunjava kriterije za izbor na znanstveno-nastavno, umjetničko-nastavno, nastavno i suradničko radno mjesto".
- S obzirom na to da se s naslovnim nastavnikom ne sklapa radni odnos, nema prepreke da i osobe na dužnosničkoj funkciji budu birane za naslovne nastavnike ako ispunjavaju kriterije za izbor na znanstveno-nastavno, umjetničko-nastavno, nastavno i suradničko radno mjesto - ističu u MZO.

Ministarstvo se nije očitovalo o angažmanu Banožića u MVU, čime će se pozabaviti Povjerenstvo.

Idi na 24sata

Komentari 10

  • vječitipoštenjak 29.07.2023.

    Opravdamo, izumio je nevidljivi i nečujni eksploziv sa anemičnim mentorom!

  • Burbon-Lucifers 27.07.2023.

    Dragi Boze pomozi hrvatskoj mladeži, akademicima koji nisu kupovali diplome i isli par puta na popravni. Pomozi nasoj sirotinji, pomozi svima nama jer mafija nas ismijavao i vrijedna nasu inteligenciju.

  • Josipa R 27.07.2023.

    Gdje se mogu kupiti markice za e-poštu?

Komentiraj...
Vidi sve komentare