To je to što me zanima!

Povukli tablete Reductil jer mogu izazvati srčani udar

Agencija za lijekove i medicinske proizvode, zbog nuspojava poput srčanog i moždanog udara, obavijestila je sve liječnike o o povlačenju tableta
Vidi originalni članak

Tablete za mršavljenje Reductil tvrtke Abbott privremeno su povučene su u petak s polica ljekarni u Hrvatskoj i zemljama EU zbog teških nuspojava koje mogu uzrokovati, poput moždanog i srčanog udara. Agencija za lijekove i medicinske proizvode pismenim je putem obavijestila o povlačenju tableta sve liječnike i ljekarnike.
Abbott je sam odmah odlučio lijek povući s tržišta nakon što je Europska regulatorna agencija EMEA ocjenila da je opasan za zdravlje i to prije no što se Europska komisija očitovala na EMEA-in prijedlog za povlačenje lijeka. Ipak, potpredsjednik Abbotta, Eugen Sun, kaže kako postoje mnogi bolesnici kojima je Reductil pomogao te se ne slaže se s mišljenjem EMEA-e, no poštivat će, kaže, euopske preporuke. Studijom provedenom na 10.000 pacijenata dokazano je da su povećane mogućnosti za srčani ili moždani udar kod onih koji su uzimali Reductil za razliku od onih koji su uzimali placebo. Štoviše, EMEA dodaje da je 'mršavljenje uz pomoć lijekova vrlo skromnog dometa i teško održivo nakon što se prestane uzimati lijek'. Čeka se da Europska komisija prihvati prijedlog EMEA-e da se lijek povuče s tržišta, piše Jutarnji list.
U SAD-u lijek nije povučen, ali je agencija za hranu i lijekove predložila da se u uputstva za korištenje lijeka doda snažnije upozorenje po kojem ga ne smiju koristiti pacijenti sa kardiovaskularnim bolestima. O povlačenju lijeka će, kao i u Australiji, odlučivati tek u ožujku nakon što se završi izvještaj SCOUT studije koji je EMEA započela prije šest godina.

LIJEK JOŠ NIJE POVUČEN SA POLICA SVIH LJEKARNI
Neke od ljekarni koje smo kontaktirali nisu znale ništa o povlačenju lijeka. Mnogi od njih kažu da zbog previše posla nisu stigli pogledati obavijesti. No ljekarne Jagatić i ljekarna Jurišići u Rijeci, odmah su reagirale na Abbottovo upozorenje, te su odmah povukle Reductil. 

Idi na 24sata

Komentari 9

  • Penelope00 31.01.2014.

    svi ljudi koje ja poznam uključujući i mene imaju samo dobra iskustva s njim, moja vjenčana kuma je također nevoljko počela piti reductil i u 2 mjeseca je izgubila 12 kg i presretna je, zglobovi je ne bole, sretnija je i bolje se osjeća kao i ja. samo cure sa 10 mg. ide bolje nego sa 15 mg. eto to je samo mala preporuka, ja osim suhoće usta u 1 mjesecu korištenja nikakvih drugih simptoma nisam imala, a moja kuma niti to.I kupiti Reductil iz Engleske na http://www.acomplia-reductil.net Dobila sam tablete kod kuće u 6 dana

  • miki-zg 22.01.2010.

    Hehehe... srčani ili moždani profit je samo nuspojava :) ... no dok se i dobije nešto od toga, uspješno se liječi tabletama kojima je nuspojava debljanje.... živjele multinacionalne farmaceutske kompanije, živio mulitimilijunski biznis tih kompanija!!

  • drug Tito_1 22.01.2010.

    kapitalističko smeče

Komentiraj...
Vidi sve komentare