To je to što me zanima!

"Pozdrav "Za dom spremni" treba zaštititi novim zakonom"

Taj pozdrav, rekao je, kao službeni znak HOS-a mora biti ugrađen u novi zakon o hrvatskim braniteljima, kako bi za sva vremena "prestala rasprava o ovom svetom pozdravu"
Vidi originalni članak

Polaganjem vijenca i paljenjem svijeća na spomeniku IX. bojne HOS-a „Rafael vitez Boban“ u nedjelju je u Splitu proslavljena 25. obljetnica osnutka te postrojbe, a predsjednik istoimene udruge rekao je da pozdrav  "Za dom spremni" mora, kao službeni znak HOS-a, biti ugrađen u novi zakon o hrvatskim braniteljima.

U toj je postrojbi tijekom Domovinskog rata na bojištima diljem Hrvatske bilo angažirano ok 2.500 pripadnika, a 46 ih je poginulo i više od 300 ozlijeđeno. Pred spomenikom podignutim u čast poginulim članovima postrojbe vijenac su položila i svijeće zapalila, uz izaslanstvo Udruge IX. bojne HOS-a, i izaslanstva braniteljskih udruga te Splitsko-dalmatinske županije i više gradova i općina s područja Dalmacije.

Svijeće su zapaljene i kod murala Ircu Thomasu Crowley koji je poginuo kao pripadnik te bojne te kod murala nedavno smrtno stradalom vođi navijačke skupine Torcida Žanu Ojdaniću, koji se u Domovinskom ratu u uključio u postrojbe Hrvatske vojske.

Obraćajući se nazočnima predsjednik udruge pukovnik Marko Skejo je pozvao da se pozdrav „Za dom spremni“ zaštiti zakonom, rekavši kako su se „opet ohrabrili protivnici hrvatske neovisnosti i krenuli vrijeđati hrvatske branitelje, a posebno HOS-ovce i njihov službeni pozdrav 'Za dom spremni'“.

Taj pozdrav, rekao je, kao službeni znak HOS-a mora biti ugrađen u novi zakon o hrvatskim braniteljima, kako bi za sva vremena "prestala rasprava o ovom svetom pozdravu". Smatra da taj pozdrav u Hrvatskoj nije zabranjen ni jednim zakonom te da su ga u Domovinskom ratu koristile osim HOS-a „i sve druge postrojbe.“

„Ministarstvo obarne RH prilikom organiziranja vojnih mimohoda ističe ratne zastave vojnih postrojbi među kojima je i zastava HOS-a na kojoj se nalazi pozdrav Za dom spremni, postrojbe koja je bila sastavni dio oružanih snaga RH“, rekao je, uz ostalo, Skejo.

O Rafaelu Bobanu, po kojem je nazvana ta HOS-ova postrojba, Skejo je, među ostalim, rekao da je to bio "jedan od najčasnijih i najhrabrijih hrvatskih vojskovođa". Također je rekao kako su su Hrvati stoljećima sanjali i borili se za svoju slobodu te da se "stoljetni san o hrvatskoj slobodi za kratko ostvario 1941. godine osnivanjem NDH", ali da je, kako je rekao, "na žalost izdajom dijela naroda, ugašena NDH i hrvatski narod utonuo u najcrnji komunistički mrak u kojem se progonila svaka hrvatska riječ i ideja, u kojem se proganjalo i ubijalo sve Hrvate koji su sanjali slobodu i neovisnost“.

Rekao je da je u noći sa subote na nedjelju oskvrnut mural posvećen HOS-ovcu Crowleyju, a novinarima je kasnije dodatno kazao kako je crvenim sprejom pošpricano obilježje te bojne na tom muralu i hrvatski grb te napisano „NOB“. Smatra da su to uradli oni  koji ne vole hrvatsku državu.

Svoj govor pukovnik Skejo je završio  riječima „Za dom“ a zatim su pripadnici IX bojne HOS-a, koji su na odorama nosili natpis „Za dom spremni“,  uzvratili „Spremni.“

Nazočnima se obratio zamjenik ministra branitelja Ivan Vukić koji je istaknuo kako „nemamo vremena i snage boriti se sa prošlošću“, jer treba rješavati nagomilane poteškoće braniteljske populacije i pojavu suicida u toj populaciji. Pozvao je sve nazočne koji primjete sucidne namjere kod nekog od branitelja da o tome izvjeste Ministarstvo branitelja radi pomaganja u spašavanju života.
„Radimo na projekciji Zakona o hrvatskim braniteljima kojim ćemo zahvatiti kompletnu braniteljsku populaciju i na taj način želimo vratiti ponos i dostojanstvo braniteljima,“ poručio je Vukić.

Svečanosti je nazočio i ratni zapovjednik obrane Vukovara Mile Dedaković Jastreb koji je pozdravljen burnim pljeskom. Istaknute su nile ratne zastave te postrojbe i svih postrojbi s područja Splitsko-dalmatinske županije.

Nazočno je bilo i izaslanstvo HOS-a Sarajevo koje je nosilo zastavu s natpisom te postrojbe te zastavu s naslikanim ljiljanima za koju su rekli da je riječ o zastavi države BiH prije Daytonskog sporazuma.

Idi na 24sata

Komentari 487

  • listovača 11.04.2016.

    Pa kada vas čovjek sluša sa simpatiom ili bez stječe dojam, da ste se jedino vi borili.Poredbe radi,IX bojna je u ratu izgubila između 40-50 vojnika što je od prilike u rangu većine pričuvnih postrojbi.Za dom spremni se pozdravljalo u pričuvnim postrojbama ali ne službeno negoi više kao folklor ili kada su dečki imali malo više maligana u sebi.Vi tražite da se VAŠ grb uvede kao službeni braniteljski grb.kojim pravom,pitam vas?Meni bi bilo normalnije da to traže dečki iz Lučkog ili gardijske brigade sa kojima svi nikako ne možete porediti.Po meni je sisačka 57 bojna daleko više pridonijela od vasd.

  • bistrijan 11.04.2016.

    vrlo dobar prijedlog

  • bbbdado 11.04.2016.

    Tako treba

Komentiraj...
Vidi sve komentare