To je to što me zanima!

Pozivali građane koji žive u RH da dođu glasovati u 'svoju BiH'

U Bosni i Hercegovini u 7 sati otvorena su biračka mjesta na kojima građani biraju vlast za iduće četiri godine. Glasanje i brojanje biračkih listića nadzirat će 6500 promatrača
Vidi originalni članak

Agencija za zaštitu osobnih podataka istražuje djelovanje inicijative 'Srce ponosno' koju je navodno pokrenuo zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić, pišu BiH mediji, a prenosi Jutarnji list.

Tijekom ljeta su brojni građani Hrvatske koji imaju biračko pravo u BiH na svoje kućne adrese dobili pisma te inicijative u kojima ih se poziva da 'pokažu svoju ljubav prema Domovini', da budu uzdanica hrvatskom narodu u BiH te da se na vrijeme prijave kako bi mogli glasati na današnjim općim izborima u BiH.

Zbog sumnje da je inicijativa 'Srce ponosno' na nezakonit način prikupljala i koristila osobne podatke, građani RH podrijetlom iz BiH obratili su se Agenciji za zaštitu osobnih podataka (AZOP).

Danas izbori u BiH

Nešto više od 3,3 milijuna registriranih birača bira novi sastav tročlanog Predsjedništva BiH, zastupnike u Zastupničkom domu parlamenta BiH te zastupnike u Zastupničkom domu parlamenta Federacije BiH i u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Biraju se i novi predsjednik i dva dopredsjednika tog entiteta te zastupnici u skupštinama deset županija u Federaciji BiH.

Za 518 pozicija na različitim razinama vlasti natječe se gotovo sedam i pol tisuća kandidata iz 58 političkih stranaka i 36 koalicija te 34 neovisna kandidata.

Glasanje i brojanje biračkih listića nadzirat će 6500 promatrača iz nevladinih organizacija i institucija, uključujući 1500 iz inozemstva.

Sve političke stranke koje sudjeluju na izborima također su delegirale svoje promatrače, njih čak 60 tisuća.

Biračka mjesta otvorena su do 19 sati. Iz Središnjeg izbornog povjerenstva BiH (SIP) najavili su kako će prve preliminarne rezultate za Predsjedništvo BiH objaviti oko ponoći. Očekuje se kako će važnije političke stranke to učiniti ranije, u prvim satima nakon glasanja.
 

Idi na 24sata

Komentari 137

  • domoljub029 08.10.2018.

    oko 580 000 građana RH glasovalo u svojoj BiH domovini

  • moj glas 07.10.2018.

    Gluposti..glasas, tamo gdje placas porez. Madjarica sam, pa ne glasam u Madjarskoj..zivim tu u Hr. Pa tu i glasam

  • intellectus 07.10.2018.

    Vidim da Hrvati imaju problema sa pravima dijaspore, evo kako su to riješili Austrijanci............................400.000 austrijskih državljana živi u inozemstvu, tu su i ca. 100.000 nekadašnjih Austrijanaca (Herzensösterreicher). Ti austrijski državljani se često nazivaju deseta pokrajina (zehnte Bundesland).... Imaju pravo na dvojno državljanstvo, imaju pravo glasovanja pa i za predsjednika republike ukoliko se registriraju u domicilnoj općini, time stiču pravo i za biranje EU-parlamenta, glasovati mogu poštom ili osobno....................Evo kako su to riješili Švicarci.... Auslandschweizerinnen und -schweizer sa napunjenom 18 godinom mogu, stiču pravo glasovanja na izborima u Švicarskoj, svim pa i na referendumu. • Tko je švicarski državljan i nema domicil u Švicarskoj, treba se registrirati u općini/ kantonu u Auslandschweizerregister • Poštom dobiva sav glasački materijal, glasuje po pošti ili elektronski • Poštu za glasovanje ne dobiva više, kada se ne može dobiti na prijavljenoj adresi ili ako mu se pošta tri puta u nizu ne može dostaviti. • Gubi pravo glasovanja kada, odjava iz državljanstva, smrt… • Kanton vodi registar svojih državljana u inozemstvu i isti se automatski unose u državni register……………………………Eto to je uglavnom sve, o socijalnim pravima švicarskih državljana prijavljenih u inozemstvu, neću ovaj put, ali postoje.

Komentiraj...
Vidi sve komentare