To je to što me zanima!

Poznati splitski kuhar: U 63. godini umro Miro Bogdanović

Bogdanović je vodio kultne restorane Arkada u Strožancu, stobrečku Struju, te splitski Stefanel koji mu je uništen u podmetnutoj eksploziji 1991. godine
Vidi originalni članak

Nakon duge i teške bolesti umro je poznati splitski kuhar Miro Bogdanović (63), čovjek koji je povezao vodeće dalmatinske kuhare i osovio gastronomsku scenu u posljednjih deset godina.

Osnovao je Savez kuhara mediteranskih i europskih regija (SKMER) i kroz tu udrugu pokrenuo u Hrvatskoj najveće međunarodno kulinarsko natjecanje 'Biser mora' koje se održava svake godine na Braču. Vodio je kultne restorane Arkada u Strožancu, stobrečku Struju, te splitski Stefanel koji mu je uništen u podmetnutoj eksploziji 1991. godine.

Bio je premlaćivan, nepravedno zatvaran za terorizam da je digao u zrak sjedište svoje stranke Dalmatinske akacije i iznuđivan tijekom tih godina. Nakon što je pretučen 1996. godine teško je obolio na bubrezima i završio na dugogodišnjim dijalizama, te mu je napose transplantiran bubreg. Jedna bolest vodila je k drugoj, te je Bogdanovića zahvatio i teški dijabetes, te su mu u posljednje dvije godine amputirane noge i dijelovi šaka. I pored toga i ove godine je došao na Biser mora kako bi se družio sa svojim prijateljima kuharima i kulinarskim sucima iz cijelog svijeta.

- Bio je veliki entuzijast i humanist, čovjek kojem si držao svoje i riječi i uvijek spreman da vas podrži i pomogne, posebice mladim ljudima. Uspio je u svom naumu da su dalmatinska i mediteranska kuhinja prepoznaju i van granice Europe, a promovirao je općenito hrvatsku kuhinju gdjegod je stigao, bilo na takmičenjima ili kao kulinarski sudac i organizator događanja. Postigao je da se ovaj poziv cijeni u Splitt -  kazao je poznati chef Antun Nišević, suosnivač SKMER-a.

 

Idi na 24sata

Komentari 28

  • xnet0822 18.05.2017.

    R.I.P.

  • Hommolupetuss 18.05.2017.

    Tko ga mijenja ?

  • žaba davi rodu 18.05.2017.

    Za posmrtne oglase postoji mjesto u v listu

Komentiraj...
Vidi sve komentare