To je to što me zanima!

Poznati uvjeti pod kojima će Vlada dati autoceste u najam

Vlada traži jednokratnu naknadu između 18 i 24 milijarde kuna, traži i zadržavanje radničkih prava na 3 do 5 godina. Koncesija će biti na 35 do 40 godina
Vidi originalni članak

Monetizacija tj. davanje autocesta u najam ulazi u završnu fazu. Ministarstvo prometa izradilo je Nacrt ugovora u kojima su pobrojani uvjeti pod kojima će autoceste u privatne ruke. Zainteresiranim investitorima bit će poslan do kraja tjedna, a Dnevnik Nove TV doznao je što u njemu piše.

Vlada traži jednokratnu naknadu između 18 i 24 milijarde kuna - što nije dostatno za zatvaranje trenutačnih kredita autocesta. Traži i zadržavanje radničkih prava na 3 do 5 godina. Godišnje poskupljenje cestarina veže se uz stopu inflacije umanjenu za 1%, a koncesija će biti na 35 do 40 godina. Država je spremna plaćati penale u slučaju pada prometa. Potpis ugovora očekuje se u veljači 2015. 

Monetizaciju autocesta u Vladi smatraju ključnom za obuzdavanje javnog duga. A sindikati idući mjesec idu u prikupljanje potpisa za referendum protiv projekta. Kažu - nisu dovoljno ispitane alternative.

-Još bolja opcija je izdavanje obveznica i ponuditi obveznice građanima Hrvatske da i oni zarade na tome. Kad prikupimo potpise i kad ih predamo, očekujemo da se zaustave sve aktivnosti -rekao je predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata Mijat Stanić. 

HDZ je protiv monetizacije. Drže je paravanom za prikrivanje neuspjeha vladine gospodarske politike. 

- Mi ćemo za godinu, godinu i pol dana, nakon što uprihodimo tih 20 milijardi kuna, a ne mijenjajući politiku Vlade, ne provodeći reforme, ploveći ovakvim kursom - doći na iste pozicije. A ostat ćemo bez autocesta - izjavio je Oleg Butković (HDZ).

Bankarski analitičari vjeruju da monetizacija može pomoći u oporavku državnih financija

-Monetizacija autocesta je jedan od većih testova za državu, što misli po pitanju restrukturiranja državnih firmi. Tako da će strani investitori sigurno tu operaciju budno pratiti i njezin konačni ishod će se reflektirati na cijenu zaduživanja države -rekao je za Dnevnik Nove TV Hrvoje Stojić.

Imena zainteresiranih investitora znat će se za otprilike 45 dana kada ističe rok za davanje neobvezujućih ponuda. 


Idi na 24sata

Komentari 64

  • Svijet za pet 16.09.2014.

    BINA-ISTRA, privatizacija HT-a, privatizacija Ine, 10 tisuca tajkunizacija itd, DALI ITKO NORMALAN poslje svih ovih "uspjeha" moze dignuti ruku za daljnju pljacku domovine a da se ne nazove izdajica?

  • Crkli dabogda 16.09.2014.

    Pa koja bi budala dala tri milijarde eura za auto-cestu koja je isplativa 2 mjeseca u godini ako je dobro vrijeme.Šta oni misle da su stranci s kruške pali.

  • IvanKrajc 16.09.2014.

    Ne brinite se previse ljudi.Pomoc stize.Ovakvi slucajevi ce uskoro biti proslost.Rasprodaja drzavne imovine ce uskoro biti pravedno kaznjena.

Komentiraj...
Vidi sve komentare