To je to što me zanima!

Malenica i nakon prosvjeda ponavlja jedno te isto: 'Molim strpljenja, donijeli smo Zakon'

Sudski službenici štrajkaju već četiri tjedna, a danas su i prosvjedovali na Markovu trgu. Od svog zahtjeva za povećanjem plaća sada i odmah ne odustaju. Kao niti Vlada od stava da to sad ne može tako
Vidi originalni članak

Samo nekoliko činjenica - od ukupno 77 reformi u Nacionalnom planu, 17 se odnosi na pravosuđe. Tu postoji veliki reformski zamah. Ministarstvo pravosuđa i uprave je pojedinačno najveći predlagač zakona u Vladi, što pokazuje intenciju da se provode reforme u pravosuđu. Jedna od najvećih i u području pravosuđa i javne uprave je reforma plaća donošenjem novog Zakona o plaćama u državnim i javnim službama čime će doći do daljnjeg povećanja plaća. Svjesni činjenice da postoje male plaće, koje su i povećavane, to nastavljamo kroz ovaj dodatak od 100. 80 i 60 eura, ali i drugim korakom od iduće godine - novim Zakonom o plaćama, ponavljao je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica i nakon današnjeg prosvjeda pravosudnih službenika sve ono što je već tisuću puta rekao ovih dana.

PRATITE UŽIVO:

Ništa novo nije rekao niti najavio, a kraj niti ishod ove doista problematične situacije u kojoj službenici sudova štrajkaju već četvrti tjedan se nazire. S prosječnom plaćom od tek oko 600 eura bore se za povećanje i zahtijevaju povišicu od 400 eura odmah. Odnosno 300, obzirom da će od srpnja dobivati 100 eura dodatka. Taj najveći dodatak ide za one s najmanjim koeficijentom 0,631. Nadalje, ovisno o koeficijentima, po tom dogovoru s reprezentativnim sindikatima, ostali dobivaju povećanje od 80 ili 60 eura. To bi bilo povećanje plaće oko 20 posto. 

U drugom koraku ide povećanje za još minimalno 10 do 15 posto, što bi, primjerice, za zapisničare značilo plaću od oko 1000 eura neto. I to upravo kroz taj novi Zakon, kada će se taj najmanji koeficijent povećati na 0,9, a tako se i svaki sljedeći povećava. Ali - to je tek od početka iduće godine. Sudski službenici od štrajka ne odustaju, to su jasno danas poručili na prosvjedu, na kojem su zazvali i ministrovu ostavku ukoliko ne razumije njihovu situaciju. Vlada, trenutno, isto i dalje ne popušta. Ministrovo današnje obraćanje svelo se na puko vrćenje istih rečenica, koje smo praktički mogli samo prekopirati iz svih izjava prethodnih dana.

NEMAJU VIŠE STRPLJENJA Prosvjed pravosudnih službenika se nastavlja: 'Ministre podnesite ostavku'

- Vjerojatno ste se naslušali obećanja da će se urediti sustav plaća i donijeti novi Zakon i evo, nikad bliže smo tome. Svaki resor je imao zahtjeve svojih sindikata, mi smo imali zahtjev Sindikata službenika u pravosudnim tijelima i kao Vlada smo odlučili premostiti ovu situaciju do novog Zakona isplatom dodatka, koji će se uredbom ugraditi i od iduće godine u plaće. Mislim da nije bilo većeg povećanja plaća u jednom trenutku kao što je ovaj dodatak - rekao je.

Upitan kako će pravosuđe preživjeti ako ovakva situacija na sudovima potraje još nekoliko mjeseci, ministar nije konkretno odgovorio.

- Moja poruka predstavnicima sindikatima je da idemo u povećanje onako kako Vlada i Ministarstvo financija mogu, a to je kroz ova dva koraka. Pozivam ih na strpljenje i povjerenje da ćemo u drugom koraku doći do povećanja plaća. Vidjeli smo danas na prosvjedu da su se predstavnici sindikata referirali i na odnos unutar samih sindikata, da li je u ovoj situaciji postoje nekakvi sukobi unutar sindikata, borba za reprezentativnost, nešto drugo unutar same sindikalne scene, ja to ne znam, ali mogu reći da zajedno možemo raditi na uredbi i daljnjem povećanju - istaknuo je.

Naravno da ovo stanje nije dobro za nikoga, istaknuo je. Ali ne nudeći odgovor što ako potraje. 

ŠEF VRHOVNOG SUDA OŠTRO: Dobronić: Ne bi bilo dobro da me premijer ignorira. Povećajte plaće, inače ćemo mi reagirati

- Tražimo razuman pristup da zajedno radimo na povećanju plaća u pravosuđu - ponavljao je.

Nije odgovorio ni na pitanje može li biti kompromisa ako sudski službenici pristanu na manje povećanje istog trena. 

- Ne bih ja hipotetski odgovarao - rekao je. 

Vezano za ubojstvo u Trogiru, Malenica je rekao da nema detalje i konkretne informacije. 

 

Idi na 24sata

Komentari 9

  • darko122 01.07.2023.

    Sudstvo i odvjetništvo treba reformirati, stručno i pravedno.

  • VilaVelebita2001 30.06.2023.

    Snadju se oni i bez povisice.

  • 30.06.2023.

    Samo udri, majstore. Što duže to bolje. Ne želim znati zašto nekakva uhljebljena zk savjetnica u zk odjelu Općinskog suda od mene traži dokaz o načinu na koji sam stekao imovinu naslijeđenu od pokojnog oca, a koja je u mojoj obitelji valjda dvjesto godina. I zašto nekakav fiškalski ured u ime grada Zagreba godinama njuška po cijelom spisu tvrdeći da oni imaju nekakav legitiman interes na mojoj djedovini. Eto da i običnim smrtnicima konačno "koristi" nerad i kaos u pravosuđu. Kaže onaj jedan odvjetnik da rasprava koja je trebala biti održana 15. 6. ne može biti održana prije 15. 10. Bog vas sve skupa blagoslovio, dabogda ne došli sebi prije 2024.

Komentiraj...
Vidi sve komentare