To je to što me zanima!

Pravobraniteljice: Prijedlog pitanja o braku je protuustavan

Odredba u Ustavu kojom bi se brak definirao kao zajednica žene i muškarca, predstavljala bi dovođenje istospolnih zajednica u nepovoljniji položaj, poručile su
Vidi originalni članak

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić priopćile su da je prijedlog referendumskog pitanja u suprotnosti s Ustavom, ali i zakonom kojim se zabranjuje diskriminacija.

- Odredba u Ustavu kojom bi se brak definirao kao zajednica žene i muškarca, predstavljala bi dovođenje izvanbračnih i istospolnih zajednica u nepovoljniji položaj - priopćile su pravobraniteljice u zajedničkoj izjavi.

Upravo radi otklanjanja mogućnosti da se u budućnosti, voljom većine građana putem neposrednog izjašnjavanja dovedu u pitanje prava pripadnika bilo koje manjine, od izuzetne je važnosti da se prilikom predstojećih ustavnih promjena predvidi da se odredbe Ustava, prvenstveno one koje se odnose na ljudska i manjinska prava, ne mogu mijenjati referendumom. Smatraju da je očito potrebno propisati pravila za promjenu Ustava kad o toj promjeni neposredno odlučuje narod.

- Trenutno taj postupak nije uređen niti Ustavom niti zakonom, što je ozbiljan propust kojeg treba ga što skorije ispraviti - zaključuju pravobraniteljice.

Idi na 24sata

Komentari 129

  • ice age 06.11.2013.

    aj ne ser...e u cijelom svijetu nije al kod nas je protuustavan.

  • sceletroy 06.11.2013.

    tuka koja je političkim ili onim drugim ( hehehehe) igrama i lažiranjem životopisa stekla sadašnju funkciju sigurno nije moralna vertikala koju treba shvačat ozbiljno. svi su znali da laže, javnost je saznala da nema reference za posao i opet je tu. očito je postavljena da laje samo kad gazda neredi.

  • mali markec 05.11.2013.

    Panika, panika. Badava vam se je pjeniti.

Komentiraj...
Vidi sve komentare