To je to što me zanima!

Pravoslavni svećenik vojne počasti zabranio na groblju

Šibenski Rom pravoslavne vjeroispovjesti želio je da ga pokopaju sa vojnim počastima jer je bio u ratu. Svećenik je pak izvrijeđao hrvatsku zastavu
Vidi originalni članak

Rajko Jovanović, bio je hrvatski branitelj, pripadnik šibenske 113. brigade Hrvatske vojske od prvog dana rata. Šibenski Rom pravoslavne vjeroispovjesti preminuo prošlog tjedna u 53. godini, ali unatoč njegovoj i želji njegove obitelji u nedjelju na pokopu na groblju Sv. Spasa, šibenski Rom pravoslavne vjeroispovjesti nije mogao biti pokopan uz počasti.
- Maknite tu zavjesu, pardon zastavu. Nema joj mjesta na groblju - rekao prije pogreba pravoslavni svećenik koji je vodio obred te je zabranio da počasni vod Hrvatske vojske na groblje unese lijes prekriven hrvatskom državnom zastavom i pokojniku oda vojne počasti. Nakon razgovora sa svećenikom zapovjednik počasnog voda odlučio je popustiti te je 15 vojnika počasti odalo na ulici pred grobljem. Zastava je složena i predana obitelji. Načelnik Službe za odnose s javnošću Ministarstva obrane Goran Grošinić potvrdio nam je da se incident dogodio. Oružane snage RH preko Šibensko-kninske županije snage su zaprimile zahtjev člana obitelji pokojnog Rajka Jovanovića za pokop te je njihova želja ispunjena. Počasni vod došao je u planirano vrijeme na groblje gdje je bio predviđen pokop uz vjerski obred. Provoditelj vjerskog obreda pokopa nije se složio sa dijelom protokola vojnog pokopa te je zatražio postupanje suprotno protokolu koji je definiran prilikom pogreba uz vojne počasti.
- S obzirom na navedene činjenice, zapovjednik je uvažio autoritet svećenika na groblju ne želeći narušiti običaje pravoslavne crkve, a kako bi ipak odao dužnu počast preminulom hrvatskom branitelju održao je vojni dio protokola izvan groblja i time udovoljio zahtjevu za osiguranvanje pogreba uz vojne počasti - stoji u odgovoru glasnogovornika MORH-a. Rajku Jovanoviću su ipak odane sve vojne počasti, doduše nekoliko metara dalje od mjesta gdje su trebale. zostao je samo počasni plotun, ali njega nebi bilo ni da se svećenik nije bunio, s obzirom da se groblje Sv. Spasa nalazi u samom središtu grada.

Idi na 24sata

Komentari 49

  • eleghos 09.09.2009.

    http://www.spc.rs/sr/zvanicno_saopstenje_srpske_pravoslavne_parohije_sibenik

  • eleghos 09.09.2009.

    ako je ikoja crkva rasadnik kriminala, pedofilije, gay u kliru, to je onda rimokatolicka. pa sam papa je bivsi ratnik, koji je malo pucao, ali nema problema on je sad bezgresan a to sto je ubijao itd, nista a? pricate gluposti, pa eto sam taj koji je sahranjen je pljunuo na hrvatstvo, on je pravoslavac, pravoslavni rom, a po logici hrvata, svi moraju biti rimokatolici da bib bili hrvati, prema tome, pricate gluposti...

  • 25sat 09.09.2009.

    koja su to govna !!! kako uopće može da se popušta svakom čedi jbte? Groblje ionako nije u vlasništvu nijedne crkve, nego je državno , odnosno općinsko!

Komentiraj...
Vidi sve komentare