To je to što me zanima!

Pravoslavni vjernici dočekali su Božić uz zapaljeni badnjak

Pravoslavni vjernici iz Šibensko-kninske županije okupili su se sinoć u manastiru Lazarica pored crkve svetog Kneza Lazara gdje su zapalili badnjak od hrasta
Vidi originalni članak

Pravoslavni vjernici iz Šibensko-kninske županije okupili su se sinoć u manastiru Lazarica pored crkve svetog Kneza Lazara u Kosovu kraj Knina kako bi obilježili Badnju večer. 

Ispred crkve je jeromonah Simon (Kuzmanović) zapalio badnjak od hrastovog drva oko kojeg su se okupili vjernici. Ova se crkva smatra jednim od najljepših zavjetnih hramova Pravoslavne Dalmacije. Crkva je sagrađena 1889. godine, te je pri obilježavanju 500. obljetnice Kosovske bitke posvećena Knezu Lazaru, a godinu dana kasnije, kada je ovim krajem prošla željeznička pruga, postaja je dobila ime Kosovo. 

Božić se danas slavi u svim crkvenim općinama i manastirima Eparhije dalmatinske. Episkop dalmatinski Fotije služio je liturgiju u manastiru Krki, gdje je pročitana poslanica patrijarha srpskog Irineja i svih arhijereja SPC-e u kojoj se posebno naglašava duhovni značaj ovoga praznika i potreba da svi ljudi žive u miru Božjem i međusobnoj bratskoj ljubavi.

Idi na 24sata

Komentari 6

  • klošar1990 07.01.2015.

    Svim vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti koji poštuju strukture i građane RH želim sretan i blagoslovljen Božić,a onim koji provociraju i vrijeđaju poput onih sinoć u Vukovaru želim........

  • ludom 07.01.2015.

    Svim poštenim članovima srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, koji slave svoj božić želim sve dobro u životu u Hrvatskoj zemlji.

  • žofanija 07.01.2015.

    Ljubi svoje, poštuj tuđe.

Komentiraj...
Vidi sve komentare