To je to što me zanima!

Predložene strože mjere radi sprječavanja prodora svinjske kuge u Osječko-baranjsku

Iako OBŽ pokriva 35 posto proizvodnje svinjskog mesa u Hrvatskoj, na njenom području do sada nije zabilježen ni jedan slučaj afričke svinjske kuge
Vidi originalni članak

S koordinacije gradonačelnika i načelnika općina Osječko-baranjske županije (OBŽ), u srijedu je predloženo ubrzanje prekategorizacije objekata za uzgoj svinja te uvođenje policijskih kontrola prijevoza svinja na ulazima i izlazima iz OBŽ-a, radi sprečavanja prodora afričke svinjske kuge (ASK) u OBŽ.

Iako OBŽ pokriva 35 posto proizvodnje svinjskog mesa u Hrvatskoj, na njenom području do sada nije zabilježen ni jedan slučaj ASK-a, ali zbog toga što je raširen u susjednim županija OBŽ je područje visokog rizika.

MINISTRICA POLJOPRIVREDE Marija Vučković: 'Napravili smo sve što smo mogli u borbi protiv afričke svinjske kuge'

Stoga je na sastanku koordinacije gradonačelnika i načelnika općina održanom na inicijativu župana Ivana Anušića, zatraženo sufinanciranje dezinfekcijskih barijera, zaštitne opreme i punktova za dezinfekciju za vlasnike gospodarstava.

Očekuje se i kontinuirano izvještavanje stručnih službi Ministarstva poljoprivrede i koordiniranje aktivnosti lokalnih jedinica putem civilne zaštite te omogućavanje prometa testiranih zdravih svinja na gospodarstvima na kojima nema pojave bolesti, a nalaze se u blizini gospodarstava sa zaraženim svinjama.

OČAJNI SVINJOGOJCI: 'Cijeli život uzgajam svinje. Sve su mi ih ubili. Ministrica nema pojma što se događa na terenu'

U slučaju prodora bolesti, a s ciljem sprječavanja širenja, preporuča se i eutanazija svinja tek kad dođe vozilo za njihov odvoz, uz obvezno prisustvo predstavnika civilne zaštite.

Zatražena je i brža isplata sredstava i osiguravanje rasplodnog materijala za sve one koji se žele nastaviti baviti svinjogojstvom, a dok traje zabrana uzgoja svinja osiguravanje svinjogojcima primjerenih primanja za život njihovih obitelji kao i dopuna propisa vezanih uz kvalitetu mesa posebno svinjetine iz uvoza.

Predsjednik veterinarske komore: 'Za eutanaziju zaraženih svinja nedostaje veterinara, trebamo pomoć vojske i civilne zaštite'

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić istaknuo je da puno ljudi živi od uzgoja svinja i proizvodnje mesa te da se o tome mora voditi briga.

- Predložili smo mjere za sprječavanje proboja ASK-a koje su svi prisutni gradonačelnici i načelnici jednoglasno usvojili i uputit ćemo ih svim nadležnim službama- kazao je.

 

 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare