To je to što me zanima!

Predsjednica je najpopularnija: Podržava ju 52 posto ispitanih

A premijer već devet mjeseci ne može računati na to da većina građana o njemu ima pozitivan dojam. Na početku godine krenuo je s potporom od 56 posto birača, a 2017. završava s 44 posto...
Vidi originalni članak

Predsjednica RH u dva je mjeseca vratila potporu većine građana - vidljivo je to iz redovitog Crobarometra kojeg objavljuje Dnevnik Nove TV. Trenutno njezin rad podupire 52 posto ispitanika, a ne odobrava njih 40 posto, dok 8 posto ispitanika ne zna.

Nakon crnih brojki tijekom ljeta i rane jeseni kada većina građana nije odobravala njezin rad, Predsjednica je sada već drugi mjesec iznad 50 posto potpore za svoje politike. Njezin prethodnik, Ivo Josipović u istom je razdoblju, u prosincu 2012., imao potporu među 77 posto ispitanika, njih 17 posto nije odobravalo njegov rad, a 6 posto nije znalo.

ISTRAŽIVANJE Hrvatska ide u lošem smjeru, većina ne podržava rad Vlade

Ocjena hrvatskih političara

Predsjednica godinu završava kao najpopularnija političarka o kojoj pozitivan dojam ima 61 posto ispitanika. I cijelu godinu njezin je rejting među biračima bio od 53 do 64 posto potpore.

Premijer već devet mjeseci ne može računati na to da većina građana o njemu ima pozitivan dojam. Na početku godine krenuo je s potporom od 56 posto birača, a 2017. završava s 44 posto ispitanika koji o Andreju Plenkoviću misle pozitivno.

Davor Bernardić kao predsjednik SDP-a može računati da o njemu pozitivan dojam ima svaki treći građanin, točnije njih 32 posto. A otprilike takav rejting imao je gotovo cijelu godinu.

Ivan Vilibor Sinčić 2017. završava s činjenicom da o njemu pozitivan dojam ima 53 posto građana, a taj broj iz mjeseca u mjesec raste. Božo Petrov može računati na 44 posto građana koji o njemu imaju pozitivan dojam, što je slično kao i zadnji mjesec.

Tko je najbolji među biračima?

Premijer Plenković može računati na potporu 44 posto birača, a kako su ocijenjeni njegovi prethodnici u isto vrijeme svog mandata?

Ivo Sanader u ožujku 2005. imao je podršku 50 posto građana koji su o njemu imali pozitivan dojam, dok je njih 43 posto mislilo suprotno. No, u drugom mandatu u 12. mjesecu 2008. o Ivi Sanaderu pozitivan dojam imalo je 36 posto građana, a njih 58
posto negativan.

Jadranka Kosor je u rujnu 2010. uživala potporu 36 posto birača, a o njoj je tada negativan dojam imalo 58 posto ispitanika.
Zoran Milanović je u veljači 2013. uživao potporu 40 posto birača, a o njemu je tada negativan dojam imalo 56 posto ispitanika. 

KOLINDA GRABAR KITAROVIĆ: 'Nismo u hibridnom ratu, a u Hrvatskoj se budi optimizam'

Saboru 'dvojka'

Na kraju godine, ured Predsjednice ocijenjen je s 3,01 ili „trojkom“. Zato Vlada kao institucija popravlja svoje ocjene među biračima i trenutno ima 2,53 ili „trojku“. No, Hrvatski sabor očekivano je najlošije ocijenjen, s 1,90, što je i jedna od najlošijih
ocjena u 2017. koju tako završava s „dvojkom“.

Istraživanje je provela agencija IPSOS između 1. i 20. u mjesecu na uzorku od 977 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3%, a za rejtinge stranaka +/-3,6%.

Idi na 24sata

Komentari 305

  • milanmilan 30.11.2018.

    Lijepa naša...

  • liliana 28.12.2017.

    Neznam tko bi trebao biti popularniji sve je to šaka jada.Da je Kolinda premijer sigurno bi nam bilko bolje.Recite mi samo tko od političara može ovu zemlju izvući iz blata,tko?

  • fredaster 27.12.2017.

    anketa provedena sa pogresnim ljudima ova macka trosi nemilice ! sto niste pitali sirotinju i vi ste rezimski portal

Komentiraj...
Vidi sve komentare