To je to što me zanima!

Predsjednica Odbora za medije sazvat će hitnu sjednicu zbog govora mržnje na internetu

Zastupnica Reformista i predsjednica Odbora za medije, Natalija Martinčević, podsjetila je i na slučaj Zavadlav kad su se osnivale i grupe podrške nakon ubojstava u Splitu, na što Ministarstvo nije reagiralo
Vidi originalni članak

Zbog zastrašujućih komentara na društvenim mrežama nakon pucnjave na Markovu trgu, u kojima prevladavaju govor mržnje, kao i poticanje na nasilje, Natalija Martinčević (Reformisti), najavila je sazivanje izvanredne sjednice saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije, na čijem je čelu.

- Ovo se ne događa prvi puta, prije ovog gnjusnog čina imali smo sličnu situaciju s formiranim grupama podrške nakon ubojstava u Splitu koje je počinio Filip Zavadlav. Nažalost, Ministarstvo nije reagiralo, tada su bile najavljene ozbiljne mjere i Zakon o nedopuštenom ponašanju na internetu, revizija Zakona o elektroničkim medijima, a čak je bilo najavljeno osnivanje Vijeća za medije kao regulatorno tijelo, ali se nije dogodilo ništa - poručila je Martinčević.

POGLEDAJTE VIDEO U kući napadača s Markova trga pronađeno oružje

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

U većini zemalja Europske unije ta situacija je regulirana, naglasila je, a mi nismo poduzeli ništa.

- Na društvenim mrežama uporno se veliča nasilje, poziva se na mržnju i to nije dobro, mi to moramo zakonski dokinuti, a na to poziva i Europski sud za ljudska prava - istaknula je dodavši kako će tražiti i hitan sastanak s ministricom Ninom Obuljen Koržinek.

- Komentari koji se javljaju su zaista zastrašujući, a mogu se svesti pod nazivnik „poslao si pravu poruku“, „bit će toga još“, „nije pucao u prave“ uz naravno neizostavan „Za dom spremni“, folklor" - navela je Martinčević.

Dok se događaj u Splitu može staviti u kontekst privatnih obračuna, naglasila je, pokušaj ubojstva hrvatskih policajaca na Markovu trgu, teroristički je čin.

NOVI DETALJI ISTRAGE Drugom policajcu s Markova trga Bezukov metak prošao kroz hlače, na Vladu ispalio 20 hitaca

- Političke izjave koje relativiziraju terorizam i zločin svojim „ali“ daju vjetar u leđa porastu nasilja i govora mržnje, potiču javnu podršku nasilju, zločinu i govoru mržnje na društvenim mrežama, ali na žalost i van njih. Sve nas ovo, vjerujem, duboko uznemirava i plaši. Posebno plaši činjenica da su govor mržnje i neprihvatljivo ponašanje, prema provedenim istraživanjima, u hrvatskom medijskom prostoru u porastu - poručila je. 

 

Idi na 24sata

Komentari 72

  • lajbekk 31.01.2022.

    Martinćevićka ,očisti agenciju za promociju vž županije

  • pojser-bljak 15.10.2020.

    Mozes ti uvesti Plenki milion odbora i zabrana ali mi nemozes zabraniti zelju da tebi i toj lopovskoj bagri oko tebe padne avion iznad nenaseljenog mjesta...

  • Zagrabi Peti 15.10.2020.

    sazivajte kaj hoćete, kad bi svaki od vas koji sjedi na kičmi građana napravio u tom sustavu minimalno kaj može (poticati sustav na promjene, radnici međusobno...), ali NE, društvo ne postoji kao takvo! Sustavno se podmuklo radilo na podjelama 30 godina i eto nam sada! POJEDINAC MOŽE ČUDA!

Komentiraj...
Vidi sve komentare