To je to što me zanima!

Predsjednica stiže u Lovas gdje će se pokloniti žrtvama rata

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović sutra popodne posjetit će maleno srijemsko selo Lovas u kojem se nalazi druga po veličini masovna grobnica u Hrvatskoj
Vidi originalni članak

Na poziv općine Lovas predsjednica Kolinda Grabar Kitarović stiže u to maleno srijemsko selo. Svojim dolaskom odati će počast žrtvama Domovinskog rata iz Lovasa i Opatovca. Predsjednica će paljenjem svijeća kod Spomen križa žrtvama Domovinskog rata u centru Lovasa, podržati nastojanja mještana koji su se vratili na granicu da grade svjetlu budućnost za buduće naraštaje – za što ih je zadužila prolivena krv 89 mještana.

Mjesta Općine Lovas: Lovas i Opatovac podnijeli su ogromnu žrtvu u Domovinskom ratu. U Lovasu je druga po veličini masovna grobnica u Hrvatskoj, iz koje su ekshumirani posmrtni ostaci 68 žrtava Domovinskog rata.

Dana 18. listopada 1991. godine skupina u kojoj je bio 51 lovaski Hrvat prisilno je, a nakon cjelodnevnoga mučenja i zlostavljanja koje su nad njima provodili pripadnici Jugoslavenske vojske i četnika, odvedena na „čišćenje“ minskog polja u selu. Samo u tom okrutnom zločinu je ubijena 21 osoba, a 14 osoba je ranjeno. I danas, 27 godina nakon početka stradanja, jedna osoba se vodi kao nestala. 

Lovas je, široj je javnosti malo poznato, okupiran 10. listopada. Hrvati su nakon okupacije  morali nositi bijelu traku kao znak raspoznavanja i nacionalne pripadnosti. Osim toga na svim hrvatskim kućama morale su visiti bijele plahte, također kao znak raspoznavanja.

Za počinjene ratne zločine još nitko nije odgovarao.

Idi na 24sata

Komentari 9

  • bcelija 17.11.2018.

    Hoće li biti direkta prijenos?

  • andi_1 16.11.2018.

    Skupljanje poena, kakvih takvih...nista drugo

  • 16.11.2018.

    RXM40 je sve rekao!!! Sa vucicem u kompi nije ti mjesto u Vukovaru, Skabrnji, Lovasu..... Pljuska s Pantovcaka svim stradalnicima i sudionicima domovinskog rata!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare