To je to što me zanima!

'Predsjednik Suda EU podržao dužnike u švicarskim francima'

Udruga Franak objavila je isječak iz intervjua predsjednika Suda EU u kojem on govori kako "banke nemaju pravo zahtijevati naplatu razlika tečaja". Mogao bi to značiti spas za dužnike u švicarskim francima
Vidi originalni članak

Naš sud nije sud za ljudska prava. Pogledajmo primjer, koji je za Sloveniju relevantan. Važan je za cijelu EU, od Španjolske preko Belgije do Mađarske. Radi se o hipotekarnim kreditima. Kreditima koji su bili vezani za stranu valutu kao što je švicarski franak. Potrošači nisu bili dovoljno informirani o učincima koje će takvi ugovori imati na njihovu platežnu sposobnost sljedećih 20 ili 30 godina, kazao je u intervjuu za slovenski Dnevnik predsjednik Suda EU Koen Lenaerts, a čiji je odgovor na Facebook stranici prenijela Udruga Franak naslovivši je "Predsjednik Suda EU izravno stao na stranu CHF dužnika".

- Upitani smo, je li takav ugovor u skladu s direktivom o zaštiti potrošača. Potrošač s bankom ugovori kredit. Ugovor je prethodno banka već napisala i o njemu se nije pregovaralo, bilo je ponuđeno samo na potpis. Milijuni ljudi diljem EU su potpisali takve hipotekarne ugovore, za kupovinu obiteljskih kuća. Ako ne mogu plaćati, gube dom i nađu se na cesti. Tu nedvojbeno imamo pitanje prava na dom. U tome primjeru smo direktivu EU tumačili tako da potrošači nisu obavezani klauzulom koja ih dovodi do toga da moraju otplaćivati anuitete više od razumnih. Banke nemaju pravo zahtijevati naplatu razlika tečaja - objasnio je dalje Lenaerts čiji je odgovor na svojoj stranici prenijela Udruga Franak.

U Udruzi nisu krili nezadovoljstvo ovim stavom jer se sud EU brine da se pravo provodi svagdje jednako na području EU.

- Presretni smo s ovom viješću! Ovo je jasan signal i važna poruka našem pravosuđu da su krediti u švicarcima bila očita prevara  banaka jer dužnici nisu bili informirani o izuzetno visokim i opasnim rizicima, a za koje su banke itekako znale, dapače, čak su i računale na ekstra zaradu od takvih kredita. Mislim da je sada u potpunosti sazrelo vrijeme da naše pravosuđe konačno donese pravednu presudu u kolektivnoj tužbi protiv banaka te na taj način otvori širom vrata građanima za utvrđivanje ništetnosti  kredita u francima, čime bi se napokon omogućio povrat preplaćenih sredstava i pravi izlazak iz dužničkog ropstva. Naše pravosuđe treba jasno i glasno reći dosta bezakonju banaka nakon svih ovih godina borbe, to je sad napokon svima jasno, pa i Predsjedniku EU suda - rekao nam je koordinator Udruge franak Denis Smajo.

Objavu Udruge prenosimo u cijelosti.

 

Idi na 24sata

Komentari 9

  • fazer 03.01.2018.

    Dok se samo sjetim onog iz udruge bankara pa Novotnya i još neke i njihovih izjava prije konverzije i onog spasonosnog zakona a radilo se o izjavama tipa “država će propasti gospodarstvo na koljenima ko će vratiti dug nakon konverzije vraćat će ga porezni obveznici itd” na kraju tresla se brda rodio se miš.Samo mi je žao da tu konverziju nisu napravili na vrijeme tamo još 2011 za HDZove vlasti.Sad vidimo da se moglo ali država uvijek štiti krupni kapital i ima savjetnike koji rade u službi istog.

  • petar10_1 03.01.2018.

    Aleksic je jedina svijetla tocka u hrvatskom saboru

  • Papatest 03.01.2018.

    Šteta to se ne odnosi na naše štediše jer Hrvatska ne priznaje presude evropskih sudova.

Komentiraj...
Vidi sve komentare