To je to što me zanima!

Zapadne zemlje u strahu od napada u Ukrajini, Zelenskij zahvalio Bidenu na pomoći

Sjedinjene Države angažirane su posljednjih tjedana u diplomatskim aktivnostima s Rusijom oko pitanja Ukrajine. Zapadne zemlje strahuju da Moskva planira novi napad na Ukrajinu
Vidi originalni članak

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u petak je u tvitu rekao da je zahvalan američkom predsjedniku Joeu Bidenu za "dosad neviđenu" diplomatsku i vojnu pomoć.

Sjedinjene Države angažirane su posljednjih tjedana u diplomatskim aktivnostima s Rusijom oko pitanja Ukrajine.

Zapadne zemlje strahuju da Moskva planira novi napad na Ukrajinu na koju je izvršila invaziju 2014. i anektirala Krim. Rusija to poriče, ali navodi da bi mogla poduzeti neodređenu vojnu akciju ako joj se ne ispune sigurnosni zahtjevi.

ODBACIO ZAHTJEV NATO odbacuje zahtjev Moskve o povlačenju: 'Nećemo prestati štiti i braniti jedni druge'

Paralelno, ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je da je razgovarao s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom o ovotjednim razgovorima s Rusijom.

"Dobro je znati da diplomatski put kontakata s Rusijom ostaje aktivan", napisao je Kuleba u tvitu.

Rusija je u petak zaprijetila Zapadu "najozbiljnijim posljedicama" nastavi li ignorirati njezinu "legitimnu zabrinutost" zbog vojnih pojačanja SAD-a i NATO-a u Ukrajini i na ruskim granicama. To stajalište preneseno je Blinkenu, koji se u petak u Ženevi sastao s ruskim kolegom Sergejem Lavrovom.

'NATO GA TREBA ZAUSTAVITI' Bivši američki ambasador u Hrvatskoj: Nema dvojbe, Putin ide na sve ili ništa. Pa i u rat...

"Antony Blinken je bio jasno obaviješten da će daljnje ignoriranje legitimne zabrinutosti Rusije, ponajprije zbog toga što SAD i njihovi saveznici iz NATO-a vojno koriste teritorij Ukrajine, u kontekstu razmještanja velikih snaga i sredstava Saveza u blizini naših granica, imati najozbiljnije posljedice", poručila je Moskva.

ZVECKA SE ORUŽJEM Biden zaprijetio: 'Odluče li Rusi napasti, platit će veliku cijenu!' Ekspert: Kome je rat u interesu?

Rusija je na tom susretu inzistirala i na "uspostavi izravnog dijaloga" između Kijeva i proruskih separatista na istoku Ukrajine, gdje je u ratu od 2014. poginulo više od 13.000 ljudi.

Idi na 24sata

Komentari 41

  • Marun 22.01.2022.

    Zamislite da rusi krenu naoružavat Meksiko i da dovedu vojne snage blizu američke granice.

  • kakomijetakomije 22.01.2022.

    veliko je pitanje što je dobio i što će dobiti ukrajinski narod od okretanja politike na zapad?do sada su samo izgubili:teritorije,iseljene i odcjepljene stanovnike,povoljne ruske enregente i tržište?zapadne sile očigledno dovele na vlast svoje poslušnike a narodu nije bolje već lošije

  • 22.01.2022.

    di je strućnjak plenković da pametuje još malo iskusan crkvenjak

Komentiraj...
Vidi sve komentare