To je to što me zanima!

Pregovori još uvijek traju, traktori blokirali granicu

Predstavnik seljaka izašao je sa sastanka i kazao okupljenima prosvjednicima kako su pregovori na dobrom putu i da će se uskoro uspjeti dogovoriti
Vidi originalni članak

Pregovori seljaka i potpredsjednika Vlade Damira Polančeca i Jadranke Kosor nisu završili niti nakon tri sata razgovora. Prosvjednici koji su ostali pred zgradom Ministarstva poljoprivrede oko podneva su, nestrpljivo počeli trubiti iz svojih traktora. Jedan od pregovarača sišao je i zamolio ih za strpljenje. Izvjestio je da su na najboljem putu da se dogovore s Vladom oko svojih zahtjeva. Kazao je kako će se do 13.30 sati sve znati. Okupljenim prosvjednicima podršku daju i brojni građani, koji im donose hranu. Jedna pizzerija, besplatno im je podijelila pizze i vodu.
- Teško je da će se riješiti svi naši problemi, ali tražimo da se riješi bar 90 posto, ili ostajemo na cesti, raširit ćemo se gradom i po čitavoj zemlji - izjavio je neposredno pred ulazak u Ministarstvo gospodarstva predsjednik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje Antun Laslo. Jedan od prosvjednika, Mladen Šolčić, najavio je da je jutros iz Slavonije krenulo još 400-tinjak traktora koji će im se tijekom dana pridružiti. Seljaci, koji već drugi dan prosvjeduju, spremaju se, dok traju pregovori, pred Ministarstvom kuhati čobanac. Stiže im, kažu, kotao i 250 kilograma salame, koje im je u znak podrške pokonila mesna industrija iz Krašića.



BLOKIRALI GRANIČNI PRIJELAZ
Seljaci iz okolice Županje i Đakova, njih 30-tak, su u četvrtak oko 10 sati blokirali granični prijelaz Slavonski Šamac sa susjednom BIH. Kažu da će, ako pregovori propadnu, blokirati i druge prijelaze granice. Žale se da ministar Pankretić za njih nije učio ništa te ih smeta što je prošli mjesec iz BIH uvezeno 11 milijuna litara mlijeka loše kvalitete. Blokada će trajati sve dok poljoprivrednici i predstavnici Vlade ne postignu dogovor o postavljenim zahtjevima poljoprivrednika. Promet se u ovome trenutku preusmjerava prema graničnim prijelazima u Slavonskom Brodu i Županji.

STUDENTI PODRŽALI PROSVJEDNIKE

Seljacima su se nešto iza ponoći, u četvrtak  pridružili i studenti Filozofskog Fakulteta te Fakulteta elektrotehnike. Dijelili su im besplatne novine i pivo. Oko jedan sat u četvrtak okupilo se već 100-tinjak studenata, od kojih su neki došli s tuluma, te su pješice krenuli Vukovarskom ulicom i blokirali promet. Došli su do Ulice Ivana Lučića, okrenuli se te krenuli drugom stranom Ulice grada Vukovara. Nosili su transparente na kojima je pisalo 'Studenti uz seljake' te su vikali 'Blokirajmo cestu' i ' Plenum za seljake'. Nakon nekoliko metara, na križanju s Miramarskom ulicom, zaustavila ih je policija te im je naredila da se maknu s ceste. Nakon toga su se studenti i policajci počeli naguravati. Tučnjava ipak nije izbila, no policija je jednog mladića privela jer je razbijao čunjeve te je noć proveo u zatvoru. Prema informacijama PU zagrebačke mladić je imao 1,92 promila alkohola. Studenti su oko tri sata otišli kućama, a seljaci su noć proveli u traktorima dok su neki spavali na travi ispred Ministarstva poljoprivrede. Ujutro su im dvije sestre donijele za doručak kruh i jogurte, a dio studenata im se pridružio i u četvrtak. Sa sobom su pred Ministarstvo donijeli i maketu Markove crkve, jer je pred pravom Markovom crkvom na Gornjem gradu, ispred Vlade i sabora zabranjeno okupljanje i prosvjedi.

Idi na 24sata

Komentari 66

  • korki 11.06.2009.

    Zbog cega je vodeci komentar dobio 821 negativan glas! Pitam se samo tko stoji iza njih! Sram nek vas bude sve koji ne podrzavate ove proteste!

  • bez_komentara 11.06.2009.

    Ništa od toga,MASA TREBA NAPRAVITI NERED,jeb*eš mahanje transparentima

  • bez_komentara 11.06.2009.

    Ništa od toga,MASA TREBA NAPRAVITI NERED,jeb*eš mahanje transparentima

Komentiraj...
Vidi sve komentare