To je to što me zanima!

Prelijepa za iransku politiku: 'Vijeće ne treba manekenke...'

Samo tjedan dana nakon što je izabrana za gradsko vijeće, Nina Moradi izbačena je iz njega zbog optužbi za vulgarnost i ne poštivanje religije. Na plakatu nosi hijab
Vidi originalni članak

Nina Siahkali Moradi izabrana je za gradsko vijeće u iranskom gradu Qazvinu u konkurenciji od 163 kandidata. Svojom kampanjom "Mlade ideje za mladu budućnost" prikupila je 10.000 glasova i time si osigurala mjesto alternativne članice gradskog vijeća. 

Nakon što je jedan vijećnik odstupio sa svoje pozicije Moradi ga je trebala zamijeniti u gradskoj skupštini, međutim nakon izabiranja članova vijeća demokratskim putem, odbor za reviziju izbora smijenio ju je s pozicije i poništio sve glasove koje je dobila. 

Odbor se sastoji od starijih i konzervativnih muškaraca, pa je tako jedan od njih izjavio da ne trebaju model s modne piste. Unatoč tome što na izbornim plakatima nema šminke, a kosa joj je skrivena ispod crnog hijaba, plakate su proglasili vulgarnim i anti-religijskim, prenosi Daily Mail

Nina Moradi ima 27 godina, arhitektica je i web dizajnerica, pa se sumnja da nije iz vijeća izbačena samo zato što je žena već i zato što je htjela restaurirati stari grad Qazvin koji je nekada bio prijestolnica Perzijskog carstva, te se boriti za prava žena. 

Novi iranski predsjednik Hassan Rowhani u svojoj predizbornoj kampanji izjavio je kako će se boriti za prava žena u Iranu, a kako bi to i dokazao prošli tjedan zaposlio je ženu, Elham Aminzadeh kao potpredsjednicu i savjetnicu za pravne poslove.

Idi na 24sata

Komentari 24

  • 1980bena 16.08.2013.

    živjeti slobodno znači raditi što poželiš,ali sve u normali i sa ljubavlju...kakva crkva kakve vjere..

  • Nevidjelica 16.08.2013.

    Ah, ta religija ... Da je bacila kiselinu na svoju kćer ili neku žensku osobu za koju smatra da je ''anti-religijska'', proglasili bi je heroinom. Ovako pametna, ambiciozna žena koja zna što želi i ima cilj je smetnja ''religijskim'' ljudima.

  • Hasenfefer 16.08.2013.

    mislim da je tu problem kaj je djevojka pametna, pa su zaostali (naziv za seljačine kaj žive još u srednjem vijeku, jer u prvobitnoj zajednici ipak je vladao matrijahart) zabrinuti da ne bi ispala pametnija od njih radi se očito o "muškarcima" koji nisu sigurni u svoju muškost. Nadam se da se izborom novog vodstva polako ovakvi stavovi mijenjati a žene Irana ravnopravno stati uz bok ponosnim Iranskim prijateljima. Kažu da Hrvati potječu iz Irana pa sam posebno sklon braći Irancima. Krv se ne zaboravlja bez obzira na protekla stoljeća. Uostalom što je vrijeme. zrnca pijeska u pustinji života lp, mračni čarobnjak

Komentiraj...
Vidi sve komentare