To je to što me zanima!

"Premijerka nam je dala potpuno odriješene ruke"

Ministar Tomislav Karamarko u intervjuu govori o stanju u policiji, gospodarskoj reformi Vlade, o štednji u MUP-u i bivšem premijeru Ivi Sanaderu
Vidi originalni članak
24sata: Jeste li najmoćniji čovjek u državi? Koliku moć imate?
Gledajte, ako bih odjednom obavljao sve funkcije na kojima sam prije bio, onda bih možda bio najmoćniji čovjek. Ja sam ministar unutarnjih poslova koji se čvrsto drži zakona. U funkciji sam sigurnosti građana ove države. Želim biti koristan i ovoj državi i ljudima. To je moto kojeg se držim.
24sata: Kako balansirate između pozicije člana Vlade te ministra čiji policajci rade težak i odgovoran posao, a plaće im nisu na toj razini?
Jako mi je žao što ne možemo ljude bolje plaćati, ali nadam se da će i to jednog dana biti bolje. Želim potaknuti ljude da rade i da budu hrabri. Najvažnije je da naš policajac na cesti osjeća sigurnost, a to je da će ga, dokle god bude radio prema zakonu, njegov zapovjednik zaštititi. Ako nadređeni ne bude stao iza njega jer se na njega vrši utjecaj, naravno da je taj policajac demotiviran i ne želi raditi. Od prvog do prvog čeka plaću da preživi, što mu je velika gorčina. To nije dobro. Svatko u našem sustavu mora odgovarati i mora imati hrabrosti zakonito postupati.
24sata: Jeste li sigurni da Vam Vaši suradnici prenose realnu sliku s terena?
Mislim da prenose i da metodom koncentričnih krugova definitivno možemo proširiti dobru atmosferu u policiji.
24sata: Kako je onda moguće da pojedine policijske uprave uredno isplaćuju prekovremene sate, a neke uglavnom samo šefovima? Primjerice, pojedine uprave ne priznaju prekovremene sate onima koji rade u smjenama po 12 sati, najčešće interventnim policajcima.
MUP je već jednom, u 2002. i 2003., pogriješio u kršenju prava iz Kolektivnog ugovora i zbog toga su izgubljene mnoge parnice. Isplata tužbi bila je velik financijski teret za ministarstvo. Tako da bi danas bilo suludo kršiti prava iz Kolektivnog ugovora i ponovno ulaziti u sporove sa zaposlenicima. Načelnici policijskih uprava odgovorni su za poštivanje Kolektivnog ugovora.
24sata: Premijerka Kosor dala je ministrima naputke o gospodarskoj reformi. Što je naložila Vama, na čemu će se još štedjeti u MUP-u?
Mi smo troškove srezali maksimalno i nema novih rezanja u MUP-u.
24sata: Ime bivšeg premijera neprestano se spominje uz razne slučajeve korupcije. Istražujete li i Ivu Sanadera?
Osobno u ovom trenutku ne bih kalkulirao nego bih samo ponovio da se svatko tko je počinio kazneno djelo mora suočiti s tim da će prije ili kasnije biti otkriven.
24sata: Istražujete li s Austrijom malverzacije u Hypo banci?
Riječ je o ozbiljnoj suradnji nekoliko tužiteljstava, koja će pridonijeti kvalitetnijoj istrazi u tom predmetu, za koji smo i mi zainteresirani iz mnogo razloga. Dobro surađujemo s domaćim tužiteljstvom i to je sve što vam u ovom trenutku mogu reći.
24sata: Kao bivši šef SOA-e imate puno više informacija od svojih prethodnika. Je li Vam zato lakše raditi?
Da, definitivno mi koristi jer poznajem sigurnosni sustav. Treba istaknuti kako nije neobično da šef obavještajne službe postane ministar unutarnjih poslova. To je praksa i u mnogim drugim demokratskim državama.

PREMIJERKA SAMO ŽELI ZNATI
Dolazak premijerke Kosor bio je ključan. Sve smo pripremili, a ona nam je dala odriješene ruke. O velikim istragama i uhićenjima obavještavamo je nekoliko sati prije završene realizacije, priča ministar Karamarko.
Idi na 24sata

Komentari 15

  • SunTzu 24.04.2010.

    ovom u svakoj rijeci vidis koji je muljator...presmijesno i stravicno tuzno i zabrinjavajuce za ovu drzavu

  • etrange 24.04.2010.

    Hoćeš pravu sliku sa terena? Sjedni u onaj svoj skupocijeni autić što si ga dobio kao ministar pa malo obiđi postaje u tri - četiri uprave i popričaj sa policajcima koji rade u postajama,ali bez nazočnosti njihovih šefova pa ćeš znati pravo stanje, a ne ovako što ti tvoji pajdaši od pomoćnika mažu oči a ti nemaš pojma da ti policajci hodaju po cesti u jednom kompletu uniforme i mole Boga da im se nešto ne podere jer sutra neće imati u čemu doć na posao!

  • MajstorFantaz 24.04.2010.

    dobili su oni odriješene ruke da nas umlate ako čemo prosvjedovat gladni i žedni na cesti...

Komentiraj...
Vidi sve komentare