To je to što me zanima!

Premijerka: 'Ne čeka nas crna jesen, ali teška da'

Ministar Šuker je navodno rekao da mirovinskom sustavu na jesen prijeti kolaps. Premijerka Jadranka Kosor kaže da će i jesen i ljeto biti teški
Vidi originalni članak

Ne mislim da nas čeka crna jesen, ali teška da, kao što je teško i ljeto u kojem živimo, a bit će i zima, kazala je premijerka Jadranka Kosor na najave da već u rujnu država neće imati novca za isplatu mirovina.
- Sve radimo da uistinu provedemo program gospodarskog oporavka. Uvjerena sam da će, ako to učinimo, sasvim sigurno, biti bolje. Da bi proveli program bit će potrebne još mnoge teške i nepopularne odluke - kazala je.
Podsjetila je da se od 1. srpnja ukida niža stopa kriznog poreza od dva posto, a uvjerena je da će zbog toga dio građana odahnuti. Na snagu stupaju i nove stope poreza na dohodak što će, kaže, za građane značiti nešto veće plaće.
- Ne govorimo o golemim iznosima. Vjerujem da mnogi razumiju da u ovakvim vremenima nije moguće očekivati velike zaokrete preko noći - kazala je Kosor.

POTKRAJ LJETA VIŠE NEĆE BITI NOVCA ZA MIROVINE?
Ministar Šuker je na sastanku čelnika vladajuće koalicije u ponedjeljak rekao da su prihodi od doprinosa sve manji i da redovita isplata mirovina sve više ovisi o proračunu, piše Globus. Tako bi navodno već u rujnu mogli ostati bez novaca za mirovine. Da bi država uspjela isplatiti sve mirovine ove godine, rekao je Šuker, proračun će morati osigurati oko 15 milijardi kuna. A tog novca u proračunu neće biti ako se istovremeno ne uštedi na drugim rashodima. Šuker je i dosad 'krpao' manjak od doprinosa novcem iz proračuna, ali je taj manjak sada vrlo velik, a novca u proračunu je vrlo malo.

HSU TRAŽI ŠUKERA DA DA OSTAVKU
Hrvatska stranka umirovljenika je u srijedu rekla kako su mirovine stečeno pravo umirovljenih radnika i ne mogu ovisiti o sposobnosti ili nesposobnosti ministra da napuni proračun. Misle i da bi Šuker, čim je u javnost procurila ovakva izjava, morao ponuditi ostavku, a šefici Jadranki Kosor savjetovati da raspiše prijevremene izbore. Dodaju kako "unošenje panike među ionako osiromašenu umirovljeničku populaciju izaziva nepotrebne traume".
- Inače, ministar Šuker veoma dobro zna da su prihodi od doprinosa skoro dostatni za isplatu starosnih mirovina ostvarenih po osnovi rada, te da problem postoji s oko 200 tisuća povlaštenih mirovina koje koštaju gotovo osam milijardi kuna mjesečno - piše u priopećnju HSU-a.

Idi na 24sata

Komentari 65

  • WebSuperman 30.06.2010.

    ahahahahahaahahah, ohohohohohohohohoho...jooooj majko moja mila ne mogu sebi doć...ahahahahaha HIHIHI!!!! do zraka ne mogu!!!!!! koja komedija majko moja mila ahahahahahahahahaha

  • pravoglasa 30.06.2010.

    Ako nema mirovina, onda seronje neću viš ni odvajat za ovu šugavu državu, pa nije se sam ispraznio, dolje vlada koja se ponaša kao da je rupa u proračunu sama nastala, pa oni vode državu to treba ELIMINIRAT POD HITNO!!!

  • damok 30.06.2010.

    Ljudi, ne nasjedajte. Para ima, ovime se samo želi izbjeći referendum, reći će da nema para za mirovine ako ide referendum. Koja đubrad.

Komentiraj...
Vidi sve komentare