To je to što me zanima!

Preokret: Vlada ipak neće zamrzavati plaće u 2009.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Vlada će vjerojatno isplatiti plaće povećane za 1,4 milijarde kuna, koje će nabaviti dodatnim zaduživanjem, a ne "prodajom obiteljskog srebra"
Vidi originalni članak

Nudili smo nekoliko prijedloga, sindikati to nisu prihvatili. Ovo je samo naš prijedlog, to nije konačna odluka. No, ako budemo poštovali ovaj sporazum, naš plan o nultom deficitu nećemo moći realizirati - izjavila je potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor. Pojasnila je da su razmatrali i mogućnost otkazivanja sporazuma sa sindikatima, no za to bi se moralo osigurati dodatnih 240 milijuna kuna za dva mjeseca isplate u sljedećoj godini, a svjesni su i tužbe sindikata Ustavnom sudu. Ministar financija Ivan Šuker opet je istaknuo kako nas očekuje vrlo teška sljedeća godina, te kako je osnivanje Interventnog fonda otvorena opcija.
- Sa isplatom ovih 1,4 milijarde kuna moramo u deficit koji će biti na razini od 1,3 do 1,7 posto. On se može financirati ili prodajom obiteljskog srebra, o kojem u ovom trenutku krize na burzi nema govora, ili zaduživanjem. Uz onih 593 milijuna koja su bila osigurana za 0,5 posto povećanja plaća zbog staža, te 2 posto povećanja koliko su djelatnici u prosvjeti trebali dobiti u kolovozu, sa ovih 1,4 milijardi kuna u ovoj godini, masa sredstava za plaće u sljedećoj će godini rasti 2 milijarde kuna što je više od 9 posto- rekao je Šuker. Nakon sutrašnje sjednice Ekonomskog vijeća, Vlada će donijeti konačnu odluku.
Šuker se osvrnuo i na izmjene zakona o posebnom porezu na duhanske prerađevine, te rekao da su našli rješenje kojim će svi biti zadovoljni.
- Nemojte ovo shvatiti kao propagiranje pušenja, ali zaključili smo da bi se velik dio legalne trgovine cigaretama prebacio na švercersku stranu. Gubitak u proračunu bio bi veći od ovih predloženih pet kuna i našli smo solomonsko rješenje da se 32 posto prikupljenog novca od trošarina u sljedećoj godini izdvoji za Ministarstvo zdravstva, koji će ga preusmjeriti na liječenje oboljelih od pušenja - rekao je Šuker.

ŠUKER VIDOŠEVIĆU: LAKO JE RADITI DOMJENKE
Moram se osvrnuti na izjavu predsjednika HGK da Hrvatska nije u krizi. Jednostavno ne znam kako netko tko je na čelu takve strukovne organizacije nešto takvo može izjaviti. No očigledno, stručne službe u HGK ne rade svoj posao i nemaju informaciju jer su izolirane. A lako je dijeliti skupe darove i raditi domjenke ako naplaćujete članarinu od gospodarstvenika, koji se i te kako muče ostvariti svoj prihod. To je odgovor Vlade na izjavu da Hrvatska nije u krizi. Mi smo se u Vladi odlučili na simboličnu gestu da nećemo raditi domjenke i dijeliti darove da bismo pokazali kako se u krizi treba ponašati.

Idi na 24sata

Komentari 25

  • zgbxl 05.12.2008.

    Samo zato da VLADAJU DALJE u 2009 i poput TITANICa neizbijezno potonu iiii

  • milangirl86 04.12.2008.

    svtlohrv,aje malo BUKAKE!!

  • mekana 04.12.2008.

    Vidim da sam ubola gdje treba i gdje boli pa si Kosorina ekipa dala truda da mi pozabija minuse. Po tome i vidim da sam dobra, a i ostali koji dijele moje mišljenje su puni minusa. Ali znajte da ćemo mi vama zabiti takav minus da nećete na vlast idućih 100 godina. Ali o tom potom; vidimo se sutra u 18h.

Komentiraj...
Vidi sve komentare