To je to što me zanima!

Preporučili zabranu skupa u Bleiburgu: 'Nedopustivo je veličanje teror-režima u Austriji'

Grupa stručnjaka koju je austrijsko ministarstvo vanjskih poslova ovlastilo za sastavljanje vještačenja o godišnjem skupu u Bleiburgu preporučilo je zabranu ovog skupa, priopćeno je u srijedu u Beču
Vidi originalni članak

Sada ministar unutarnjih poslova mora predstaviti konkretne planove za zabranu ovog okupljanja - rekao je koruški premijer Peter Kaiser (Socijaldemokratska stranke Austrije SPÖ) nakon što je stručno povjerenstvo svoje izvješće predalo vladi.

On je izrazio zadovoljstvo izvješćem stručnog povjerenstva te je rekao kako očekuje da austrijske vlasti i hrvatskim vlastima ukažu na neodrživost skupa na Lojbaškom polju pored Bleiburga.

- Savezna vlada ali i predsjednik moraju svojim kolegama u Hrvatskoj jasno dati do znanja da je skup na Lojbaškom polju u svom dosadašnjem obliku neodrživ - rekao je Kaiser.

Pokrovitelj susreta, kojeg službeno organizira Počasni bleiburški vod, do sada je bio Hrvatski sabor.

Ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer (Austrijska narodna stranka, ÖVP) predstavio je danas izvješće vladi, a sljedeći korak bi trebalo biti predstavljanje mišljenja stručnog povjerenstva u parlamentu.

USKORO ODLUKA Austrija: Skup u Bleiburgu će biti definitivno zabranjen?

Godine 2020. su parlamentarne stranke ÖVP, SPÖ, Zeleni i Neos, nakon što se posljednjih godina počelo raspravljati o političkoj dimenziji održavanja skupa na Lojbaškom polju pored Bleiburga, naručile vještačenja skupine stručnjaka o ustavnosti skupa.

Zahtjevu za formiranjem stručnog povjerenstva se jedino nije priključila desno-populistička Slobodarska stranka Austrije (FPÖ).

Povjerenstvo, koje je sačinjeno od povjesničara, pravnika, predstavnika Katoličke crkve, predstavnika ministarstva unutarnjih poslova te vlasti savezne pokrajine Koruške u kojoj se skup održavao, došlo je do zaključka da političkog okupljanja više ne bi smjelo biti.

- Uzimajući u obzir ustavom definirane pretpostavke, međunarodne obveze i pravne temelje Ustavnog suda, stručno povjerenstvo je došlo do zaključka da ovo okupljanje, posebice u obliku u kojem je održano 2019. i prije toga, treba zabranit - stoji u izvješću. 

76. OBLJETNICA TRAGEDIJE Nakon Mirogoja, Jandroković žrtvama Bleiburga odaje počast i na komemoraciji u Udbini

- Odavanje počasti fašističkom režimu se mora zabraniti ako ni zbog čega drugog onda stoga jer to tako nalaže Državni ugovor (Ustav) - stoji u izvješću komisije, a prenose austrijski mediji.

Skupina stručnjaka istodobno naglašava kako se ova zabrana ne odnosi na 'neutralnu komemoraciju ili katoličku misu'.

Ministar unutarnjih poslova Nehammer je ponovno naglasio kako „nacionalsocijalističkim i fašističkim simbolima nema mjesta na komemoraciji“.

- U Austriji je veličanje teror-režima nedopustivo. Mi ćemo spriječiti svaki pokušaj širenja desno-ekstremnih i revizionističkih svjetonazora na skupovima - rekao je Nehammer za agenciju APA.

AUSTRIJANCI ZAPRIJETILI Tko dođe na Bleiburg završit će u karanteni, a zbog ustaške će majice ostati i bez 10.000 eura!

Austrijska ministrica pravosuđa Alma Zadić (Zeleni) ukazala je na temeljni antifašistički konsenzus, sadržan u ustavu Austrije, koji će 'napokon biti primijenjen kad je u pitanju okupljanje u Bleiburgu'.

Austrijske vlasti su nakon reakcije socijaldemokratskih vlasti u Koruškoj proteklih godina na listu zabranjenih simbola uvrstili i obilježja ustaškog režima, koji su se proteklih godina mogli viđati kod pojedinih sudionika skupa pored Bleiburga.

Prošle godine su lokalne crkvene vlasti uskratile svoju dozvolu za održavanje mise, ali je ona održana na privatnom posjedu i pod vodstvom predstavnika Katoličke crkve iz Hrvatske.

 

Idi na 24sata

Komentari 96

  • PeroSmart 24.11.2021.

    Guten Morgen! Dugo vam je trebalo da se sjetite kako u nekim zemljama i članicama Europske Unije taj drugi svjetski rat zapravo '45. nikada nije završio nego je bio samo odgođen do '91. Draga Austrija, znamo da niste bili jedina država pod kontrolom i direktnom vlašću i upravom Nacističke Njemačke. Hrvatska je također bila (ne)zavisna država. Dakle zavisna od Njemačke budućnosti! A kako je bilo i zapravo završio cijeli svijet zna. Nijemci su sami na kraju sami patili zbog toga i pokajali se plus zabranili sve komemoracije i divljenja nacional-socijalizmu. Dodatno, Njemačka se nakon rata javno ispričala svim ljudima i državama, za sva zbivanja, zločina i zlodjela pod tim režimom koji je sam njemački narod doveo na vlast nečim što zovemo demokracija. Igrom slučaja, Hrvatska je bila na strani Njemačke u to vrijeme. Povod? Stjecanje Hrvatske države i nezavisnosti po svaku cijenu. Pa i cijenu rata te ulaza u "loši sluganski" savez sa Njemačkom. I da, mnogo godina kasnije nakon toga rata. Njemačka se ujedinila. Ispričala javnosti. No Hrvatska u isto vrijeme stječe konačno neovisnost. I sad umjesto da nešto nauči od tuđih grešaka ono još gore. Hrvatska se do danas nije javno ikoj državi ili narodu ispričala za zločine počinjene tokom režima u vremenu između '41.-'45. Žalosno da i danas ljudi raspravljaju o ustašama, četnicima i partizanima. Nema zajednice, već svako gleda samo na sebe. I kakvo smo mi onda društvo? Egoistični! Koju budućnost i Hrvatsku ćemo djeci svojoj ostaviti?

  • 24.11.2021.

    Crna ustašija na respiratorima. Trijumf svijetla nad tamom.

  • VilaVelebita2001 24.11.2021.

    Bleiburg je simbol jezivog Kriznog puta. Ako Adolfova domovina to zabrani, moze se obiljezavat na tisuce mjesta, npr Kocevski tog, Huda jama, Jazovka, Sestine, itd itd

Komentiraj...
Vidi sve komentare