To je to što me zanima!

Preskočili smo zimu: Rodile im šljive, a iz rupa gmižu poskoci

Zbunjena priroda: Toplo vrijeme u siječnju prevarilo je cvijeće i voćke koje dozrijevaju na jesen. Siječanjsko 'ludo sunce' je probudilo krpelje i buhe te omamilo pčele
Vidi originalni članak

Medo još šeće šumom, biljke cvjetaju, kuleni i kobase se kvare, a zmije se masovno sunčaju na kamenju. Zima je, a snijega nigdje. Bez njega možda i ne bi bilo neobično, ali bez minusa i mraza ovo vrijeme liči na rano proljeće. 

Južina i sunce prevarili su glasnike proljeća pa su se na livadama diljem Hrvatske pojavili jaglaci, visibabe, šafrani i ljubičice. Osim cvjetova, u Splitu su, protivno svim zakonima prirode, proteklih tjedana rodile rajčice, a proljetne temperature su u Rijeci zbunile i voćke. U privatnim vrtovima na Trsatu i Vežici sazrele su žute i crvene šljive koje se obično beru tek početkom rujna. 

- Živim u Rijeci zadnjih 30 godina i nikad dosad biljke nisu procvale, a kamoli urodile plodom u ovo doba godine - rekla je Ivanka Bralić, vlasnica vrta na Trsatu. 

Stručnjaci tvrde da su ovakve pojave u biljaka neuobičajene, ali su moguće. Visoke temperature u siječnju zbunile su i omiljenu koku gospođe Marije T. Njezina je kokoš iz kokošinjca nestala još tijekom prošlih blagdana.

- Pronašla sam je u obližnjem bršljanu gdje je napravila gnijezdo u kojem je bilo 18 jaja na kojima je ležala - prisjetila se Marija i dodala da nikad dosad kokoš u ovo doba nije izlegla toliko jaja.

Poskoci već gmižu u Postirama, ima ih i u Imotskome

Ova se zmija otrovnica rijetko viđa između studenog i travnja, no u srijedu je poskok viđen kako gmiže cestom u Postirama na otoku Braču. Drugi se sunčao u selu Dvorine u Imotskoj krajini. 

Stručnjaci kažu da poskoci izlaze jer im je jednostavno vruće.

Idi na 24sata

Komentari 142

  • SUSSIE_1 16.01.2014.

    Ovo je samo rezultat čovjekovog uništavanja prirode.

  • Antena 16.01.2014.

    Ma daj, sve mogu povjerovati, ali da je sljiva sazrela nema sanse!

  • 15.01.2014.

    Ne sprema nam se dobro, nikako. Obratite pažnju i pogledajte ovo: http://www.jutarnji.hr/zbog-rekordnog-otapanja-arkticke-ledene--kape---europi-prijete-ostre-zime-i-jake-snjezne-oluje/1053632/ http://www.youtube.com/watch?v=9Gsr1503TNg

Komentiraj...
Vidi sve komentare