To je to što me zanima!

Presuda šokirala Josipovića: Rat će za nas ostati pravedan

Ivo Josipović je rekao da nije moguće dovesti u pitanje legalnost Domovinskog rata i Oluje. Uvjeren je da će se u žalbi mnoge teze optužnice preispitati, ali i osporiti
Vidi originalni članak

Predsjednik Josipović kratko je komentirao presudu generalima Čermaku, Markaču i Gotovini. Izjavu prenosimo u cijelosti:

Osuđujuća presuda generalima Gotovini i Markaču, sa svojim obrazloženjem i kaznom, posebno tezom o postojanju zajedničkog zločinačkog pothvata koji uključuje i najviši politički i vojni vrh Hrvatske, ozbiljan je pravni i politički akt koji je šokirao i mene.

Generali, koji su tijekom rata dali velik doprinos obrani Hrvatske osuđeni su od Međunarodnog kaznenog suda za teška kaznena djela i mnogi građani teško prihvaćaju te presude i razočarani su odlukom suda.

Presuda, ma kako bila teška, ne dovodi u pitanje legitimnost i legalnost Domovinskog rata, a ni legitimnost i legalnost oslobodilačkih akcija, uključivši i Oluju. Tako što niti je moguće, niti bismo mi to u Hrvatskoj prihvatili.  Uvjeren sam da zajednički zločinački pothvat  u obrani Hrvatske nije postojao. Posebno, teza o zajedničkom zločinačkom pothvatu ne podrazumijeva da su svi pripadnici Hrvatske vojske i policije sudionici zločinačkog pothvata, da su svi zločinci. Hrvatska poštuje i poštovat će sve heroje koji su sačuvali našu neovisnost i slobodu.

U Hrvatskoj smo svjesni da je zločina tijekom Domovinskog rata bilo na svim stranama, pa i na našoj strani. Hrvatsko pravosuđe danas jednako tretira i osuđuje sve zločine, poštujući sve žrtve, neovisno tko je počinitelj, a tko žrtva. To je dio našeg pravnog poretka, a naši građani i javnost suosjećaju sa svim nevinim žrtvama i njihovim obiteljima.

Hrvatska je država koja poštuje međunarodni pravni poredak i vladavinu prava. Siguran sam, takvu Hrvatsku podržavaju i branitelji i svi naši građani. To je europska Hrvatska. Očekujemo da će u žalbenom postupku mnoge od teza na kojima se temelji presuda biti temeljito preispitane pa i osporene.  Posebno,  poštivanje pravnih aspekata rada suda, ne znači prihvaćanje političkih i povijesnih aspekata presude. Za nas će, neovisno o presudi, Domovinski rat ostati pravedan i obrambeni rat u kojemu smo sačuvali našu slobodu i demokraciju od agresije i zločinačke politike režima Slobodana Miloševića. 

Idi na 24sata

Komentari 186

  • prcko001 17.04.2011.

    1991. Ante Gotovina se borio za nas, za tebe, za mene vrijeme naplate je došlo došlo je vrijeme da velikanu i heroju vratimo uslugu istom mjerom ako treba i u haag za njega

  • emili 16.04.2011.

    Kako si ono rekao predsjedničke. Život ide dalje i bez Gotovine. Nije ni čudo što si tako osijedio od brige za njim. Vi ste ga političari i spakovali u Hag.A sad ste kogojagi iznenađeni osudom, MANEMOJTE NAM REĆI. Skoro smo vam povjerovali. Fuj

  • miloraddodik 16.04.2011.

    Ovo je pravda koja dostiže sve one koji su ubijali nedužni srpski narod i u HR i u BiH, a na osnovu ove pravde sada slijede naše tužbe protiv "zločinačke države" za isplatu šteta stradalom jadnom narodu, a zatim ćemo tražiti i povrat naše "SAO KRAJINE" koja će zajedno sa našom RS činiti bez obzira na Srbiju jednu veliku srpsku državu....

Komentiraj...
Vidi sve komentare