To je to što me zanima!

Previše znatiželjan: Belgijskom novinaru prijeti izgon iz Srbije

Novinaru koji već 10 godina izvještava iz Srbije, Philippeu Bertinchampsu, prema pisanju RTBF-a prijeti izgon iz Srbije. Prema pisanju istog medija, vlasti u Srbiji odbijaju mu produljiti vizu
Vidi originalni članak

Belgijskom novinaru Philippeu Bertinchampsu prijeti izgon iz Srbije odakle izvještava već 10 godina, objavila je u ponedjeljak belgijska radio-televizija na francuskom jeziku (RTBF).

- Dopisniku RTBF-a, Philippeu Bertinchampsu, prijeti izgon iz zemlje u kojoj radi. Prvi put nakon 10 godina, srbijanske vlasti mu odbijaju produljiti vizu. On, po njima, 'predstavlja prijetnju javnom redu i nacionalnoj sigurnosti - objavio je RTBF na svojoj internetskoj stranici.

RTBF dodaje da se njihovu dopisniku ne zamjera ništa konkretno i kaže da je riječ o iskusnom profesionalcu koji već 10 godina izvještava iz toga područja, a najviše iz Srbije. Osim za RTBF, Bertinchamps izvještava za nekoliko frankofonih medija, među ostalima za Liberation, Mediapart i Courrier des Balkans. Oženjen je Srpkinjom i dobar je poznavatelj regije, navodi RTBF.

'Previše znatiželjnim novinarima se prijeti'

U članku se kaže da Europska komisija u svojim izvješćima već godinama upozorava na probleme u pogledu slobode medija u Srbiji, da je u parlamentu izglasan zakon o medijima koji je u skladu s europskim očekivanjima, ali da se ne provodi.

- Previše znatiželjni novinari u Srbiji primaju prijetnje, eksplicitne ili implicitne. Neovisni mediji trpe ekonomske posljedice ako se ne sviđaju vlastima. Pravosuđe i policija ne čine ništa da ih zaštite. Kako bi preživjeli, puno novinara i medija pribjegava autocenzuri -navodi RTBF.

- Danas Philippeu Berinchampsu prijeti izgon. Ali, osim njegova slučaja, u pitanju je sloboda medija u Srbiji - zaključuje RTBF.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • nori 🖖 20.02.2018.

    Sj.Koreja im uzor !

  • efteling 19.02.2018.

    Jedno je baviti se svojim poslom a sasvim drugo spijunirati i biti clan grupe sa zadatkom.Nedavno je uhapsena grupa stranaca...u stvari dve...da li su povezane ili ne ne znam...Verujem da je i ovaj bio deo...

  • histria0@yahoo.com 19.02.2018.

    Dokaz kako srbi jedno misle drugo rade. Oni bi htjeli da belgijski novinar piše po njihovom, da laže. Kažnjavaju svoje novinare, provode represiju otimaju im kruh. Prošla su vremena njihova muljanja i laganja, svijet ih je upoznao, nema više lale-mile sve im je na stolu - uzmi ili ostavi. Vidjet ćemo gdje će se sami dovesti. Ako 5. naroda s lažovima ne želi živjeti - treba li komentar.

Komentiraj...
Vidi sve komentare