To je to što me zanima!

Prihvatili prijedlog zakona koji bi branio nošenje burke u Italiji

Žene s pokrivenim licem na javnim mjestima mogu biti kažnjene s 500 eura, a oni koji će natjerati žene na nošenje burke mogu biti kažnjeni i do 30 tisuća eura...
Vidi originalni članak

Talijanski parlament odobrio je prijedlog zakona kojim se ženama zabranjuje nošenje marame koja im prekriva lice. Prijedlog zakona zabranjivao bi ženama nošenje burke ili bilo kojeg drugog odjevnog predmeta koji prekriva lice. Ovaj prijedlog samo bi bio nadopuna zakona starog nekoliko desetljeća, kojim se zabranjuje prekrivanje lica na javnim mjestima.

Novi zakon predviđa kazne od 500 eura za one koji ga krše, ali i mogućnost zatvora do godinu dana. Kazna do 30.000 eura predviđena je za one koje će natjerati žene da nose burku ili niqab.

Italija je još jedna od europskih zemalja koja se usprotivila nošenju burke. Priključila se tako Francuskoj i Belgiji koje su u potpunosti zabranile ženama islamske vjeroispovijesti da se odijevaju kako im njihova vjera nalaže. Isti zakon donijeli su u nekoliko gradova u Španjolskoj, a zbog zakona u Belgiji su se pojavili razni sigurnosni problemi.

Zagovornica ovog zakona u Italiji je Marokanka, Souada Sbai, članica Berlusconijeve konzervativne stranke. Glavni razlog svoje borbe za zabranu burki opravdava željom da pomogne ženama islamske vjeroispovijesti pri integraciji u talijansko društvo.

Glasnogovornik unije islamskih zajednica Italije, kaže kako je zakonska zabrana nošenja pokrivala utvari oduzimanje slobodne volje.

Za prijedlog zakona glasovali su zastupnici Berlusconijeve stranke Narod slobode i ksenofobična Sjeverna liga Umberta Bossija, a protiva zakona su glasali zastupnici Demokratske stranke.

Idi na 24sata

Komentari 31

  • tisućukuna 03.08.2011.

    ja kao turist da dođem u njihovu zemlju i da moja žena obuče suknju i prošećemo gradom nas bi kamenovali. ja sam za to ako sam došao u jednu zemlju gde je kultura i običaj ovakav ili onakav ako hoćeš tu biti poštuj to i prilagodi se

  • angie95 03.08.2011.

    tako i treba, svi bi oni htjeli imati europsku putovnicu i biti pravi, Talijani, Njemci i sta ja znam a nebi se prilagodili zemlji u kojoj žive

  • VUKSIC 03.08.2011.

    po meni je to glupost muz je tjera da nosi burke a, vam se prca ko zecica njemu uzinad al staces kad su ograniceni nije mijasno kazu to nose ekstremni muslimani pa ako si ekstreman kako to da si napustio svoju bjedu i dosao u velegrad ,vrati se brate u pustinju pa ako hoces navuci gace na glavu pa hodaj . zakon je takav i izvoli se ponasat u skladu sa zakonom ako neces idi di je dozvoljeno nositi te burke pa brate nek te ako treba muž zažbuka

Komentiraj...
Vidi sve komentare