To je to što me zanima!

Primorac o upisivanju promjena tvrtki zbog eura: 'I mene je to zateklo'; pohvalio je sindikate

Ministar financija iz pregovora ne može izaći kao pobjednik, kaže Primorac. Nije znao, priznaje, da bi tvrtke trebale upisivati promjenu valute u registar, što im je trošak. Resor uprave, dodaje, to treba riješiti
Vidi originalni članak

Mi smo svjesni da su plaće male i da kakva god bila ponuda Vlade da to nije dovoljno. I mi bi htjeli više i naravno da će sindikalna strana biti nezadovoljna i smatrati da njihovi zahtjevi nisu ispunjeni, ali tako će biti i onih koji će što god napravimo reći da je to puno i da se povećavaju rashodi za plaće u javnom sektoru, a ne rješavaju se neka druga pitanja, kazao je ministar financija Marko Primorac govoreći o pregovorima sa sindikatima o povećanju plaća. 

Iz njih, istaknuo je, ministar financija ne može izaći kao pobjednik. 

DUGOTRAJNA BOLJKA Ministar Primorac dao zeleno svjetlo: Neoporezive napojnice do 10 posto iznosa računa

- Ja sam u svojoj izjavi nakon prošlih pregovora rekao da je konačna ponuda što se tiče postotka povećanja osnovice, ali nisam rekao ništa u pogledu rokova niti prava u smislu božićnica i regresa. Moram pohvaliti sindikate i državnih i javnih službi, to su ljudi koji se žestoko bore za prava svojih djelatnika, koji dolaze na sastanke iznimno dobro pripremljeni ne samo u smislu svojih zahtjeva nego i makroekonomskih projekcija pa čak i teorijskih spoznaja, članaka i moram priznati da nije lako obavljati te pregovore. Ministar financija u tim pregovorima ne može izaći kao pobjednik, ja sam svjestan da ja u ovoj bitci pobjednik ne mogu biti - rekao je naglasivši kako Vlada čini sve što je moguće da pokaže da u ovim izazovnim vremenima cijeni radnike u javnom sektoru.

- I u fiskalnim mogućnostima ćemo dati sve od sebe da ta ponuda bude zadovoljavajuća i da do nekih akcija, štrajkova ne dođe - poručio je.

PRIMORČEVE PROGNOZE 'Iduća godina će biti puno teža od ove. Nikad makroekonomske projekcije nisu manje značile'

Upitan za situaciju u kojoj će se poduzetnici naći jer će zbog uvođenja eura morati u Sudski registar upisivati tu promjenu valute, što im stvara dodatan trošak, a ne rade to samoinicijativno nego im se nameće, a ukoliko to ne naprave slijede im drastične kazne,  zašto to ne ide automatizmom, hoće li ostati tako ili će se ipak tu nešto promijeniti, ministar je priznao da je i njega ta informacija zatekla. 

- Nisam, moram priznati, znao za to. Razgovarao sam sa svojim suradnicima u ministarstvu financija, ali i s ministrom Malenicom na kojeg su me uputili. Koliko sam upoznat, radi se o Zakonu o trgovačkim društvima i o nečemu što bi se trebalo rješavati u resoru ministra Malenice  (ministarstva uprave, op.a.) - rekao je.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • nervozni poštar 19.10.2022.

    Ali se zato zna cijepiti preko reda. On i žena mu, da se ne zaboravi.

Komentiraj...
Vidi sve komentare