To je to što me zanima!

Prirodne katastrofe prouzročile su 115 mlrd. dolara štete u 2022. godini, a ostalih 7 mlrd. čovjek

Najveću je osiguranu štetu, od procijenjenih 50 do 65 milijardi dolara, prouzročio uragan četvrte kategorije Ian, koji je u rujnu poharao Floridu
Vidi originalni članak

Uragan Ian i druge prirodne katastrofe prouzročili su u ovoj godini oko 115 milijardi dolara osigurane štete, znatno iznad desetogodišnjeg prosjeka, procijenio je u četvrtak švicarski reosiguravatelj Swiss Re.

Ukupna je ekonomska šteta u ovoj godini 268 milijardi dolara, od čega su 122 milijarde pokrivene osiguranjem, navodi osiguravatelj.

Prirodne katastrofe prouzročile su štetu od 115 milijardi dolara, a ostalih sedam milijardi izazvao je čovjek, dodaje Swiss Re, dodavši da iznos nadmašuje prosjek unatrag 10 godina, koji iznosi 81 milijardu dolara.

ČEKA SE LANSIRANJE Nema vidljivih oštećenja od uragana na NASA-inoj mega raketi koja će letjeti na Mjesec

Tako su u ovoj godini procijenjeni osigurani gubici, drugu godinu zaredom, premašili 100 milijardi dolara, u skladu s prosječnim godišnjim rastom iznosa od pet do sedam posto u proteklih 10 godina.

Najveću je osiguranu štetu, od procijenjenih 50 do 65 milijardi dolara, prouzročio uragan četvrte kategorije Ian, koji je u rujnu poharao Floridu, svrstavši se, po iznosu, na drugo mjesto, nakon uragana Katrina u 2005. godini.

Dodatnih više od 50 milijardi dolara osiguranih gubitaka izazvale su "sekundarne nepogode", poput poplava i tuča, izračunali su u Swiss Reu.

U SUBOTU BI TREBALA OSLABJETI Oluja Nicole natopila Georgiju i Karolinu nakon razaranja na Floridi: Četvero mrtvih

Izdvajaju i poplave u Australiji, nakon obilnih kiša u veljači i ožujku, s procijenjenom štetom od četiri milijarde dolara.

Francuska je pak pretrpjela najžešće oluje s tučom u povijesti, s osiguranim gubicima koji su dosegnuli procijenjenih pet milijardi eura.

Švicarski reosiguravatelj izdvaja i zimske oluje u Europi u veljači, s procijenjenim osiguranim gubicima većim od 3,7 milijardi dolara.

Naglašavaju i da su prirodne i katastrofe koje je prouzročio čovjek u ovoj godini odnijele više od 11.000 ljudskih života, dodajući da brojka ne uključuje smrtne slučajeve povezane s toplinskim udarima u Europi.

Njemački osiguravatelj Munich Re trebao bi objaviti godišnje izvješće o katastrofama u siječnju, napominje Reuters.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare