To je to što me zanima!

Pročitajte pristupni ugovor; Pusić: Građani zaslužuju znati

Neslužbenu verziju pristupnog Ugovora Hrvatske s EU objavio je Jutarnji. V. Pusić u Otvorenom je rekla kako su građani trebali saznati što se sve ispregovaralo s EU
Vidi originalni članak

Nacrt pristupnog ugovora Hrvatske s EU, koji je u takozvanoj 'neslužbenoj' verziji jer još treba proći kroz jezičnu i pravnu kontrolu, objavio je u utorak Jutarnji list. Iako je verzija neslužbena, piše, velika je mogućnost da se njegov tekst više neće mijenjati. U tekstu stoji da ugovor sklapa  predsjednik RH, a iz Bruxellesa stižu informacije kako su predsjednik i premijerka na dobrom putu dogovora da nakon preostale procedure zajedno potpišu Ugovor. 

Pusić: Vlada je to mogla objaviti

U Otvorenom HTV-a Vesna Pusić, koja je šefica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU, rekla je da je Vlada apsolutno mogla objaviti ovo što je ispregovarano jer građani to zaslužuju znati.

- Činjenica je da su pregovori bili poznati nama u nacionalnom odboru, ali nisu bili objavljeni u javnosti. To je bila odluka vlade koja po mom mišljenju ima razloga da ne budu ti dokumenti u javnosti. No, kada su pojedina poglavlja zatvarana nije bilo nikakvog razloga da se ne objavi sadržaj. Mi smo na to upozoravali više puta - rekla je Pusić.

Ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković odgovorio joj je kako ništa nije prekršeno već da se poštivala procedura.

- Postoje pravila igre, toga smo se i držali - dodao je ministar koji se s Pusić prepucavao oko toga jesu li, ili ne, smjeli objaviti nacrt ugovora. Naglasio je kako je u utorak razgovarao sa šefom Delegacije EU u Hrvatskoj, Paulom Vandorenom, koji mu je, kaže, rekao da nisu skloni tome da se dokument objavljuje u sadašnjem obliku. 

- Radi se o tome da ljudima kažete što će se dogoditi, a to nije zabranjeno - odgovorila mu je Pusić.

Jandroković je dodao da će uskoro biti objavljen neslužbeni prijevod na hrvatski jezik te da će se građani moći informirati o svemu što ih zanima.

Josipović: Odmah bih objavio ugovor

Predsjednik Ivo Josipović rekao je za HTV kako bi on odmah stavio ovaj tekst na internet i učinio ga dostupnim svakom građaninu Hrvatske. Kaže kako ne vidi nikakve senzacije u tekstu koji se mogao pročitati.

Idi na 24sata

Komentari 43

  • skviki 21.09.2011.

    ma koje su to idiotarije oko tog ugovora,što se i zašto taji,pa taj ugovor nije ugovor između nametnute i eu ,već je to ugovor ovog jadnog naroda i eu,bez obzira što si ona to svojata,a smatram da kao građanin ove jadne i napačene zemlje u kojoj vlada kaos,jad i bjeda vođena korupcijom (neka me netko uvjeri u suprotno) imam pravo znati o čemu se radi ,jer ako me se poziva na referendum da znam što ću zaokružiti iako već odavno znam da je zaokružiti NE na referendumu neprocijenjivo

  • user_98919 21.09.2011.

    Sada su izbacili tezu da oni koji nisu za EU da su za Balkansku asocijaciju. Valjda su po toj logici Švicarska i Norveška isto tako za Balkansku asocijaciju.

  • lunar 2 21.09.2011.

    "Paulom Vandorenom, koji mu je, kaže, rekao da nisu skloni tome da se dokument objavljuje u sadašnjem obliku." On mu je sugerirao? Tko njega plača i u čijem interesu on ima da radi? U ćije se ime sklapa ugovor?...nacije ili njihovog posrednika?

Komentiraj...
Vidi sve komentare