To je to što me zanima!

Prodaju najskuplji lijek: Jedna terapija stoji čak 1,1 mil. eura

Jedna ampula lijeka košta 53.000 eura koja je dovoljna za dvije injekcije. Za liječenje su potrebne 42 injekcije što znači da cijela terapija stoji čak 1,1 mil. eura
Vidi originalni članak

Na njemačko tržište pušten je najskuplji lijek ikada proizveden. Riječ je o lijeku Glybera koji se koristi kao dio genetske terapije kod nedostatka lipoproteinske lipaze, što je veoma rijetka nasljedna bolest. Cijena samo jedne terapije iznosi nevjerojatnih 1,1 milijun eura. 

Proizveli su ga stručnjaci nizozemske tvrtke UniQure, a lijek je rezultat istraživanja koja su trajala 25 godina. 

Jedna ampula lijeka košta 53.000 eura koja je dovoljna za dvije injekcije. Za liječenje su potrebne 42 injekcije pa kada se sve zbroji dolazi se do basnoslovnog iznosa. 

Iz kompanije priznaju da je lijek izuzetno skup, ali da je isplativ jer pacijent nakon jedne terapije može biti miran najmanje šest godina, a možda i cijeli život, piše The Guardian.

Idi na 24sata

Komentari 39

  • JosePekarz 30.11.2014.

    Toj sve prazna slama ! kao i kemo terapija -je ubija stanice raka ali ubija i zdrave stanice .i daj dokazi ti budalama .svak ko pocne sa kemo terapijom ako ide po njihovom doterat ce do kraja posle jedne tkzv. zadnje terapije nece doc kuci nogama nego u sanduku ili Urni --govorim iz iskustva nedavno sam izgubio 38 godisnju prijateljicu -6 kemo terapija svaka je kostala po 20000 € tu su pobrali dobre pare .. A ja sam eto svejedno ju izgubio zauvjek . nek joj je mir vjecni !

  • Amon_ 30.11.2014.

    Šta se čudite tolikoj cijeni. Pa tvrtka UniQure je istraživala veoma rijetku bolest 25 godina, uložila mnogo truda i novca. Velik je to rizik kada svake godine uložiš silan novac a nisi siguran hoće li se isplatiti. Na kraju su uspjeli proizvesti lijek, a zbog rijetke bolesti potražnja je mala. A glavni razlog cijene je taj što zbog nesufinanciranja države ukupni trošak pada na kupce.

  • ipuda 30.11.2014.

    a što ako sastojci i oprema jednostavno koštaju puno? i još 25 godina istraživanja.... pa nije baš tako jednostavno napravit lijek za genetsku bolest...

Komentiraj...
Vidi sve komentare