To je to što me zanima!

Izbori: Krajnja desnica je u parlamentu, Merkel podbacila

Unija je u odnosu na izbore 2013. pretrpjela jak poraz jer je tada osvojila 41,5 posto glasova. Glasači su kaznili i socijaldemokrate koji su najavili da neće ponovo u koaliciju s Merkel
Vidi originalni članak

U Njemačkoj su zatvorena birališta. Prema neslužbenim rezultatima Unija Angele Merkel dobiva 32,9 posto glasova, a SPD je drugi s 20,6 posto. Na trećem su mjestu desničari sa 13,0 posto glasova, a četvrti je FDP s 10,6 posto. Lijevi dobivaju 9,1 posto glasova, a Zeleni 8,9 posto. Unija je u odnosu na izbore 2013. pretrpjela snažan poraz jer je tada osvojila 41,5 posto glasova. Osim toga i socijaldemokrati koji su s Merkel vladali u koaliciji su podbacili. Prije četiri godine su dobili 25,7 posto glasova. AFD, odnosno desničari su napravili povijesni uspjeh. Ušli su u parlament kao prva krajnje desna stranka u više od pola stoljeća. Nakon objave prvih prognoza, na ulice su odmah izašli oni koji su nezadovoljni ulaskom AfD-a u parlament, ali i oni koji su prosvjedovali protiv Angele Merkel. 

Stranka CDU je ostvarila najgori rezultat od 1949. godine, a SPD najgori rezultat ikada, pišu njemački mediji.  

U SPD-u su nakon objave izlaznih anketa rekli da žele u opoziciju odnosno da više neće biti u koaliciji s CDU/CSU-om. Ako se ne predomisle, Njemačkom će naredne četiri godine vladati tzv. Jamaika odnosno koalicija CDU/CSU, liberali i Zeleni. Naime boje ne zastavi Jamajke odgovaraju bojama te tri stranke. Vođa FDP-a Christian Lindner već je, aludirajući na stvaranje nove koalicije, najavio kako je njegova stranka spremna preuzeti "veliku odgovornost". 

Alexander Gauland, kandidat AfD-a je nakon izlaznih anketa rekao da će "progoniti Merkel" i dodao je da će "vratiti svoj narod i svoju zemlju". 

Izlaznost je na ovim izborima bila 75 do 76,5 posto dok je četiri godine ranije bila 71,5 posto. 

Merkel: Vratit ću glasove koje je dobio AfD

Dobili smo opet povjerenje građana da složimo vladu. Moj glavni zadatak će biti da nazad vratim glasače koji su svoj glas dali AfD-u - rekla je Angela Merkel. Merkel je u nedjelju navečer bila dobro raspoložena te je izgledalo da je zadovoljna rezultatima izbora. Horst Seehofer, predsjednik CSU-a je rekao kako je rezultat za njih razočaravajući. 

Schulz želi i dalje biti čelnik SPD-a

Martin Schulz priznao je poraz, ali je rekao da i dalje želi biti šef SPD-a. Najavio je i borbu protiv AfD-a. Frauke Petry​​​​​​, jedna od čelnica AfD-a, rekla je kako će se AfD dobro pripremiti naredne četiri godine i 2021. godine, preuzeti vlast u Njemačkoj.

Alice Weidel iz AfD-a zaprijetila je da će inicirati istragu protiv Merkel. 

Marine Le Pen je AfD-u čestitala na povijesnoj pobjedi. 

Idi na 24sata

Komentari 172

  • mudamoja 25.09.2017.

    Mislim da bi trebali gledati i uciti iako nisu najpoželjniji primjer al tu nema price drze svoju zemlju u redu

  • juricajuric179 25.09.2017.

    Sad će i Anđela morati pitati za savjete Plenkija, kako se kupuju parlamentarci da bi sastavila vladu, samo njoj će biti puno teže, jer tamo nema Srba i Pupovca i ostalih prebjega i izdajica.

  • cimerrr 25.09.2017.

    Žalosno,ta kvazidesničarka Merkel će drmati Njemačkom i EU još 4 godine. Pa kakvi su im tek ljevičari tamo?

Komentiraj...
Vidi sve komentare