To je to što me zanima!

Projekti teški više od 15 mlrd. kuna čekaju na milost moćnika

Otkrivamo kako smo postali zemlja s najgorom investicijskom klimom. Uvijek se nađe fatalna sitnica koja ulaganje čini sličnim naslovu filma - 'Od sada do vječnosti'
Vidi originalni članak

Strani investitori čupaju kosu. Jednostavno ne shvaćaju. Zemlja u kojoj gotovo svaki zakutak ima investicijsku priliku ravnu Azurnoj obali ili Floridi istodobno je zemlja koja uspijeva prokockati, opstruirati, uništiti baš svaki ulagački entuzijazam koji pokuca na njezina vrata.

Divovski turistički projekti, veliki i sjajni, baš onakvi kakvi trebaju biti, koji bi doslovno preporodili zemlju nisu stvar daleke budućnosti. Za njih ne trebamo moliti, već su napisani. Čak 15 milijardi kuna od pet stranih investicija jednom nogom je prešlo kućni prag, ali se u svakom pojedinačnom slučaju pronađe sitnica - uvijek fatalna, koja ulaganje čini sličnim naslovu filma - “Od sada do vječnosti”.

Norvežani u hvarskom Sućuraju, Rusi u Malinskoj, Izraelac u Dubrovniku, Švicarci u Šibeniku i na Braču, potencijalni investitori na Brijunima - čini se da i nisu dobrodošli. Ako ne zapne na dozvolama, zapne u propisima, ako ne zapne na državnoj, zapne na lokalnim moćnicima. Zakopava nas, primjerice, što pravi investitori moraju čekati potpis na neki dokument četiri mjeseca, kao što su čekali šefovi Ikee. Kad se sa svime izborite - neriješenim imovinsko-pravnim odnosima i trčanjem od šaltera do šaltera, ostaje najtrivijalniji, zdravorazumski jasan, ali teško dokaziv ometajući faktor - formula IMT - Imal’ mene tute? Strani investitori naveliko se žale o tome da na svakoj stubi susreću zahtjeve za mito. - Mi bismo dali jednom, ali četvorici... Ovo nije normalno - kaže nam potencijalni investitor iz arapskog svijeta koji je odustao shvativši da - ne ide.

>>> Više čitajte u Expressu...

Idi na 24sata

Komentari 31

  • prajdali 13.07.2014.

    Svi bi ovi stranci ulagali u turizam,šoping i trgovačke centre itd itd ali nitko neće da ulaže u industriju,proizvodnju,poljoprivredu i sl.Zašto ne pokažu te projekte? A korupcija je užasna.

  • Šarlota 13.07.2014.

    Ne postoji u Hrvatskoj projekt ili više njih, težak 15 milijardi kuna i upravo tu je laž. U Hrvatskoj postoji samo pljačka i pokušaji pljačke, otimačina i profit onih koji odobravaju ulazak stranog kapitala. Brinete za Ikeine dozvole na koje su čekali nekoliko godina, a nitko ne brine za svakog građanina Hrvatske koji iste te dozvole čeka 10, 15, 20 godina?? Imamo mi dovoljno trgovina i trgovačkih lanaca koji nam prodaju maglu, pa mi ovakvi "vapaji" putem medija sliče na pokušaj pritiska i mirišu na pljačku. U Hrvatskoj je jedino dobro projektirana pljačka, a ja im sigurno neću pomoći niti pomagati u tome da je realiziraju.

  • dan33 12.07.2014.

    svatko ocekuju plavu kovertu, a kod nas administracija beskonacna, ako ih ne namiris sve neces dobit papire. ako svima das kovortu, radi brate sto te volja! MOJA ZEMLJA HRVATSKA

Komentiraj...
Vidi sve komentare