To je to što me zanima!

Pronašli olupinu brodice dvojice nestalih ribara u novigradskom akvatoriju: Njima nema traga

U današnjoj akciji sudjelovale su dvije brodice iz Lučke kapetanije Pula, jedan spasilački brod Lučke kapetanije Rijeka, jedan brod Postaje pomorske i aerodromske policije Pula te i jedan zrakoplov Obalne straže
Vidi originalni članak

Lučka kapetanija Pula (LK Pula) izvijestila je u petak kako su pronašli olupinu brodice dvojice nestalih ribara, za kojima je traganje u tijeku. Olupina je nađena nakon što je organizirano podmorsko traganje policijskih ronilaca uz upotrebu drona, na poziciji gdje je prethodno eho-sonderom uočen obris.

- S obzirom na povoljne vremenske uvjete i bolju podmorsku vidljivost, ronioci su na predmetnu poziciju doplovili brodom Postaje pomorske i aerodromske policije Pula te su izvršili zaron na dubinu od 27.7 metara, gdje su nedugo potom pronašli brodicu - rekla je kapetanica Dolores Brenko Škerjanc, koja rukovodi Županijskim operativnim centrom i traganjem u području nadležnosti Lučke kapetanije Pula.

RIBARE TRAŽE I TALIJANI Locirali su objekt koji bi mogao biti brodica: 'Pretraga područja će pokazati o čemu je riječ'

Prema planu traganja u današnjoj akciji sudjelovale su dvije brodice iz sastava Lučke kapetanije Pula, jedan spasilački brod Lučke kapetanije Rijeka, jedan brod Postaje pomorske i aerodromske policije Pula te jedan brod i jedan zrakoplov Obalne straže RH. Sa talijanske strane Jadrana akcijom je koordinirala MRCC Roma, ali traganje nije rezultiralo pronalaskom nestalih.

- Za sutra, 6. lipnja, angažirani su pripadnici ronilačke jedinice specijalne policije Ministarstva unutarnjih poslova te ronioci iz sastava Vatrogasne zajednice Istarske županije, koji će na mjestu pronalaska brodice nestalih ribara izvršiti dodatne zarone, a poziciju će osiguravati brodice iz sastava pulske Kapetanije te vatrogasni i policijski brodovi. Koordinirana akcija traganja i spašavanja s ciljem pronalaska dvojice nestalih ribara provodi se u sjevernom Jadranu bez prekida od 2. svibnja, nažalost bez značajnijih rezultata. Ukoliko traganje tijekom sutrašnjeg dana ne rezultira pronalaskom, daljnje aktivnosti provodit će se u okviru redovnog nadzora sigurnosti plovidbe, u nadležnosti Lučke kapetanije Pula - najavili su iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

VELIKA POTRAGA NA JADRANU Umaškim ribarima se od utorka gubi svaki trag: 'Nadamo se da ćemo ih uspjeti pronaći žive'

Dodaju kako će obalna radio postaja ORP Rijeka-radio odašiljat obavijesti SECURITE i PAN-PAN prema svim sudionicima u pomorskom prometu, u širem području nestanka ribara do okončanja koordinirane akcije traganja i spašavanja.

Podsjetimo, od utorka u istarskom akvatoriju tragaju za dvojicom umaških ribara koji su to jutro oko 3 sata krenuli u izlov morskog psa - kadela. Njihov brod dužine od oko 7,5 metara isplovio je unatoč lošem vremenu i visokim valovima.

TRAGAJU I TALIJANI U potragu za nestalim umaškim ribarima uključio se i manji zrakoplov: 'Za sad bez traga'

Ribari za kojima se traga su Dražen Pintarić i Anton Kutić iz Umaga. Posljednji put dvojac je viđen u utorak oko 10.30 sati. Njihov nestanak prijavile su obitelji nakon što se nisu vratili u uobičajeno vrijeme, nakon čega je počela prava drama. Čim su čuli da se njihovi kolege nisu vratili, unatoč lošem vremenu u potragu su se odmah uputili kolege i prijatelji nestalih ribara, a među njima i Michael Latin te Marko Jurić iz Umaga.

- Čim smo čuli da se nisu vratili, nismo oklijevali i odmah smo prionuli na posao. Oko 18 sati svojim smo brodovima krenuli u potragu za njima. Nažalost, vratili smo se tog dana oko 21 sat bez ikakvog odgovora ili traga. I dalje imamo veliku nadu da su negdje živi i da ih Bog čuva te da ćemo ih naposljetku ipak negdje pronaći - rekli su nam u srijedu emocijama vidno slomljeni kolege ribari.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • Splitski cvit 06.05.2023.

    Kuda ste požurili u lipanj. Ako me kalendar ne vara ovo je još uvijek svibanj (maj). Što se tiće ribara možemo se samo nadati da su se negdje domogli neke obale, ali bojim se.

Komentiraj...
Vidi sve komentare