To je to što me zanima!

Pronašli su ostatke jedne od najstarijih romaničkih crkava

Arheolog karlovačkog Konzervatorskog odjela u suradnji s kolegama Hrvatskog restauratorskog zavoda istražuje nalazište crkve Sv. Jurja iz prapovijesnog doba
Vidi originalni članak

Ostatke jedne od najstarijih romaničkih crkava u Hrvatskoj nedavno je otkrio karlovački arheolog Krešimir Raguž u selu Bukovlje kraj Zvečaja, a ostaci su u petak predstavljeni javnosti. Arheolog karlovačkog Konzervatorskog odjela u suradnji s kolegama Hrvatskog restauratorskog zavoda istražuje nalazište crkve Sv. Jurja iz prapovijesnog doba, odnosno 12. stoljeća, a pretpostavlja se da bi mogla biti i iz 10. stoljeća. 

- Radi se o vrlo vrijednom nalazu. Ovo nalazište spada u red starijih crkava na kontinentu, no da li je najstarije na kontinentu uopće to tek treba utvrditi.  Za sada smo otkrili ostatke, temelje crkve koja je opasana bedemima s kulama unutar kojih se nalaze i ostaci gospodarskih zgrada. Ovakav nalaz crkve, koja je ujedno i tvrđava u redovničkom kompleksu, je prava rijetkost. Za sada se ne zna jesu li je izgradili benediktinci, ivanovci ili možda templari. Nadamo se da ćemo unutar crkve otkriti i grob koji bi nam pomogao odrediti doba iz kojeg datira ova vrijedna građevina - kazao je arheolog Krešimir Raguž dodajući da su na nalazištu pronašli i jednu rimsku ciglu. 

Ministarstvo podržalo prve radove na nalazištu

- Za sada smatramo da se radi o prapovijesnoj gradini, a na takav zaključak nas upućuje  dimenzija građevine, kao i način građenja, te ostaci namještaja. Crkva se prvi puta spominje u zapisima Zagrebačke biskupije 1334. godine, dok u Lopašićevoj interpretaciji stoji podatak da je namještaj iz crkve premješten u crkvu Sv. Ivana u Zvečaju. Pod crkve je izuzetno sačuvan, a na njemu smo čak pronašli i klesarsko dijetlo kojim je vjerojatno vađen namještaj.. – kazala je Ana Azinović Bebek, pročelnica Službe za arheološku baštinu Hrvatskog restauratorskog zavoda, te dodaje kako se po sadašnjim nalazima može zaključiti kako građevina datira od prapovijesti do srednjeg vijeka, a moglo bi biti i iz 10. stoljeća, no bez daljnjih nalaza arheolozi ne žele unaprijed zaključivati. Dodaje kako se za sada zna da crkva nije bila uništena za vrijeme turskih progona jer je pod ostao u nevjerojatno dobrom stanju. 

Idi na 24sata

Komentari 13

  • NikoStojković_1 12.01.2016.

    Prema najnovijim saznanjima crkva je iz 3. stoljeća arheolozi su 2015. godine pronašli novac iz 3. stoljeća

  • user_118323 14.09.2012.

    Smješno mi je samo da sad ovo ispada kao da za se to mjesto nije znalo pa je sad otkriveno. A o tome i na youtube-u ima filmić: http://www.youtube.com/watch?v=4mpeA5Wz0Mk&feature=plcp

  • meteori 14.09.2012.

    "Arheolog karlovačkog Konzervatorskog odjela u suradnji s kolegama Hrvatskog restauratorskog zavoda istražuje nalazište crkve Sv. Jurja iz prapovijesnog doba". Crkva sv. Jurja ne može biti iz prapovijesnog doba kako nam govori naslov ovog članka (prijavila sam ispravak, ne znam hoće li ispraviti). Kršćanstvo u prapovijesti nije postojalo kao ni sv. Juraj. Ta crkva eventualno može biti na mjestu arheoloških ostataka neke sakralne građevine (za to doba-kultnog svetišta) iz prapovijesti. prapovijest je doba prije otkrića pisma, nekoliko tisuća godina prije Krista.

Komentiraj...
Vidi sve komentare