To je to što me zanima!

Prosvjed: ‘Nećemo trpjeti silovanja djece u domovima’

Mijenjajte sustav: Mjesec dana nakon užasnog zlostavljanja dječaka (14) u jednom od domova za nezbrinutu djecu, Puljani žele kazne za odgovorne
Vidi originalni članak

Imala sam 11 godina kad sam došla u dom jer je majka tako htjela. Zbog stanja u domu i starijih štićenica koje su me mlatile bježala sam dok se nisam udala, do svoje 17. godine. Zato sam završila samo osmogodišnju školu.

Potresno je to svjedočenje bivše štićenice (52), koja je došla podržati mirni prosvjedni skup u Puli. Prosvjedovali su zbog prošlomjesečnog zlostavljanja dječaka, kojemu su stariji štićenici sječivom ispisali “druker”. Smatraju da netko mora odgovarati.

- Često sam bila u samici, a u jednom domu su u samici, uz mene, već bile dvije, tri starije štićenice, koje su me umotale u deku i mlatile - kroz suze se prisjetila na prosvjedu.

Organizatorica prosvjeda, koja zasad želi ostati anonimna, rekla je da su je na organiziranje skupa potaknuli medijski napisi o brutalnom zlostavljanju dječaka. Javili su joj se, kaže, i nekadašnji štićenici s pričama o lošim uvjetima života. Na skupu je druga bivša štićenica rekla da je došla vidjeti žrtvu zlostavljanja u domu prošli mjesec. Stariji štićenici, dodala je, danima prije su ga maltretirali, ali on se plašio to prijaviti bilo kome. Šutio je.

- Tjerali su ga da jede staklo, zemlju, silovali ga četkicom za zube, tjerali ga da pije urin... Stavili su mu maramu u usta, a drugu vezali oko glave da prvu ne može zbaciti. Kad sam ga vidjela nakon zlostavljanja, šokirala sam se. Bio je sav plav. Znam da zlostavljači nisu više u domu, premješteni su - plakala je bivša štićenica.

Nitko ne želi nasilje među djecom, bila ona zbrinuta ili ne.

- Mnoge od nas su majke i ne možemo vjerovati da se nešto takvo događa. Nisam dijete iz Doma, ali sam imala prijatelja u jednom od domova u Hrvatskoj kojeg su mjesec dana nakon dolaska pretukli na smrt. I taj dječak koji je inicirao nasilje je također u nekom od domova proživio nasilje. Nasilje rađa nasilje - rekla je jedna od prosvjednica.

Idi na 24sata

Komentari 14

  • crazy mind 06.07.2019.

    te ustanove nazivati domovima je vise nego licemjerno. sjecam se domova na Tuskancu, jednom je neki sitni kriminalac otkrio da ogradu i nije tesko preskociti pa je lik nakon odlaska odgajatelja koji bi nakon kraja radnog vremena jednostavno zakljucali ulaz u dvoriste i otisli. lik iz price je nocima"haracio"ustanovom sto je rezultiralo poprilicnim brojem nezeljenih trudnoca. ti domovi su oduvjek bili nuzno zlo a ne ustanove za skrb o djeci. sto je nagore nezna se jesu li gori bili oni"drzavni"ili oni crkveni

  • AleksandraVujic 24.06.2019.

    Ta djeca su vec dovoljno tuzna sto su smjesteni u te ustanove,zar im nije dosta nesrece...i uz to jos trpe takvo nasilje i tugu....

  • popular123 24.06.2019.

    Sve domove za djecu treba nadzirati.Sramota je da se prikriva nasilje,ta djeca su i bez nasilja nesretna.

Komentiraj...
Vidi sve komentare