To je to što me zanima!

Prosvjedi na granici Venezuele: Blokiran je humanitarni konvoj

U pratnji policijskih motocikala, kamioni su ušli u Cucutu i sada se čeka da se vidi hoće li Madurova vlada ukloniti blokade s ceste i pustiti humanitarni konvoj da prođe
Vidi originalni članak

Kamioni s humanitarnom pomoći za krizom pogođenu Venezuelu doputovali su u kolumbijski pogranični grad Cucutu u četvrtak dok diplomatski izolirani predsjednik Nicolas Maduro izgleda namjerava blokirati njihov ulazak u zemlju u jeku sve veće političke krize.

Humanitarni konvoj pojačao je pritisak na Madura nekoliko sati nakon što je skupina koju podupire Europska unija pozvala na dijalog i izbore. Europski i latinoamerički čelnici sastali su se u četvrtak u urugvajskom glavnom gradu Montevideu kako bi razgovarali o planu za rješavanje sve ozbiljnije krize u Venezueli, pozivajući međunarodnu zajednicu da se suzdrži od izravne intervencije.

ZAUSTAVILI KAMIONE UN je upozorio Venezuelu: Blokirali su pomoć na granici

Međunarodna kontaktna skupina (ICG) za Venezuelu pozvala je da se zauzme neizravniji pristup od onog koji zagovaraju Sjedinjene Države i neke latinoameričke zemlje.

Visoka predstavnica EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini kazala je da se zauzimaju za mirno i političko rješenje krize, dodajući da rješenje u konačnici mora pronaći narod Venezuele.

Maduro je odbio humanitarni konvoj nazvavši ga "političkom predstavom" i rekao je da će ostati na dužnosti usprkos desecima zemalja diljem svijeta koje su priznale oporbenog čelnika Juana Guaidóa kao privremenog predsjednika.

U pratnji policijskih motocikala, kamioni su ušli u Cucutu i sada se čeka da se vidi hoće li Madurova vlada ukloniti blokade s ceste i pustiti humanitarni konvoj da prođe.

MADURO MU PISAO Papa će pomoći u Venezueli, ali tek ako obje strane to zatraže

Preko granice s venezuelske strane skupina od šezdesetak prosvjednika traži da se konvoj pusti u zemlju.

Zbog gospodarskog sloma zemlje milijuni ljudi jedva preživljavaju, a takva situacija izazvala je migrantsku krizu bez presedana u regiji.

Međutim, Maduro ne popušta glede dolaska pomoći i most koji povezuje Kolumbiju i Venezuelu i dalje je blokiran.

"Takozvana operacija 'humanitarne pomoći' je predstava, jeftina predstava, loša predstava", rekao je Maduro u intervjuu za meksičke novine La Jornada objavljenom u četvrtak. 

Maduro, kojeg podupiru njegovi saveznici iz Rusije, Kine i Turske, odbija svaku pomoć, tvrdeći da je ona uvod u američku vojnu intervenciju.

Glasnogovornica ruske diplomacije Marija Zaharova, čija zemlja je izrazila žaljenje što nije pozvana u Montevideo, nazvala je u četvrtak slanje pomoći "vrhuncem cinizma" Washingtona. "Odluka o primjeni sile je već donesena. Sve ostalo je tek zavaravanje", dodala je.

Idi na 24sata

Komentari 6

  • ljubica ljubičica_1 09.02.2019.

    I triba blokirat ko zna koje smeće im šalju.Nešto čemu je prošo rok.A na TV gledam te ljude što prosveduju svi dobro izgledaju niko ne izgleda neuhranjen.Znači da je to sve maslo SAD.Žele naftu i Zlato.Zato navijam za Madura.

  • Akull 08.02.2019.

    Nedaj se Maduro,budi heroj svome narodu.....

  • zeljkopž 08.02.2019.

    Sankcjama uništil Venezuelu ii ljude tamo, pa bi sad slali humanitarne konvoje! Jeste li ukinuli sankcije?

Komentiraj...
Vidi sve komentare