To je to što me zanima!

Prosvjednici su se probili do predsjedničke palače u Kairu

Prosvjedi pred palačom započeli su u mirnom tonu, no okupljeni su nakon nekog vremena krenuli u probijanje ograde. Palaču čuvaju policija i vojska s tenkovima
Vidi originalni članak

Nemiri u Egiptu ne jenjavaju. Nakon što je u srijedu po povratku predsjednika Muhameda Mursija ispred predsjedničke palače u Kairu došlo do sukoba njegovih protivnika i simpatizera, u kojima je poginulo šestero ljudi, danas je 10 tisuća prosvjednika uspjelo probiti ograde od bodljikave žice i doći tik do palače. U isto vrijeme nekoliko stotina prosvjednika okupilo se na znamenitom trgu Tahrir. U isto vrijeme, pripadnici Muslimanske braće okupljaju se na prostoru nedaleko od palače. Dođe li do susreta, on bi mogao završiti novim nasilnim sukobom.

Prosvjedi pred palačom započeli su u mirnom tonu, no okupljeni su nakon nekog vremena krenuli u probijanje ograde. Izvikivali su slogane poput "Svi želimo vidjeti pad režima". Palaču čuvaju policija i vojska opremljeni čak i tenkovima. Prosvjednici očito nisu bili zastrašeni pa su se neki od njih uspeli na tenkove i mahali zastavama, prenosi RT.

Riječ je o demonstracijama koje je organizirala egipatska oporba, sastavljena od raznih lijevih i liberalnih skupina, koja je odbila razgovore s predsjednikom Mursijem. Zamjeraju mu donošenje odredbi kojima si daje gotovo neograničene ovlasti te islamistički prijedlog ustava o kojemu bi se narod trebao izjasniti na referendumu idući tjedan. 

Front nacionalnog spasa, koji okuplja više oporbenih stranaka i udruga, izdao je priopćenje u kojemu poručuje kako su egipatske institucije vlasti izgubile legitimnost. Organizacija je danas nakon molitve isplanirala 17 marševa u Kairu, a masovne demonstracije nazvali su "konačnim ultimatumom".

Islamistička organizacija Muslimanska braća, čiji je član i sam Mursi, danas je izvijestila da su im prosvjednici jučer zapalili sjedište. Na službenim stranicama Muslimanske braće piše da je u stožer ušlo više od 3000 prosvjednika, a navodno su u srijedu navečer napadnute i druge njihove zgrade. U gradu Ismaliji prosvjednici su zgradu Muslimanske braće zasuli kamenjem i Molotovljevim koktelima, dok su u Seuzu zapalili sjedište Stranke slobode i pravde, političkog ogranka Muslimanske braće.

Idi na 24sata

Komentari 31

  • zng108 09.12.2012.

    problem je muslimanski svijet

  • MikaHakkinen 08.12.2012.

    sta su trazili, to su dobili, isto kao i libijci a uskoro i sirijci. Ovo je sve dobro kako ce im biti za godinu-dvije, kad se potrosi ustedjevina. Zamislite da se kod nas unisti glavna gospodarstvena grana (turizam) kao sto je unistena u Egiptu, bili bismo gladni i bijedni - to je ono sto njih ceka.

  • drug Tito_1 08.12.2012.

    a što su mislili da će odlaskom druga Mubaraka dobivat dolare bez rada, ono mukte?? naivci....

Komentiraj...
Vidi sve komentare