Obavijesti

News

Komentari 31

Prosvjednici su se probili do predsjedničke palače u Kairu

Prosvjednici su se probili do predsjedničke palače u Kairu
12

Prosvjedi pred palačom započeli su u mirnom tonu, no okupljeni su nakon nekog vremena krenuli u probijanje ograde. Palaču čuvaju policija i vojska s tenkovima

VIDEO

Nemiri u Egiptu ne jenjavaju. Nakon što je u srijedu po povratku predsjednika Muhameda Mursija ispred predsjedničke palače u Kairu došlo do sukoba njegovih protivnika i simpatizera, u kojima je poginulo šestero ljudi, danas je 10 tisuća prosvjednika uspjelo probiti ograde od bodljikave žice i doći tik do palače. U isto vrijeme nekoliko stotina prosvjednika okupilo se na znamenitom trgu Tahrir. U isto vrijeme, pripadnici Muslimanske braće okupljaju se na prostoru nedaleko od palače. Dođe li do susreta, on bi mogao završiti novim nasilnim sukobom.

Prosvjedi pred palačom započeli su u mirnom tonu, no okupljeni su nakon nekog vremena krenuli u probijanje ograde. Izvikivali su slogane poput "Svi želimo vidjeti pad režima". Palaču čuvaju policija i vojska opremljeni čak i tenkovima. Prosvjednici očito nisu bili zastrašeni pa su se neki od njih uspeli na tenkove i mahali zastavama, prenosi RT.

Riječ je o demonstracijama koje je organizirala egipatska oporba, sastavljena od raznih lijevih i liberalnih skupina, koja je odbila razgovore s predsjednikom Mursijem. Zamjeraju mu donošenje odredbi kojima si daje gotovo neograničene ovlasti te islamistički prijedlog ustava o kojemu bi se narod trebao izjasniti na referendumu idući tjedan. 

Front nacionalnog spasa, koji okuplja više oporbenih stranaka i udruga, izdao je priopćenje u kojemu poručuje kako su egipatske institucije vlasti izgubile legitimnost. Organizacija je danas nakon molitve isplanirala 17 marševa u Kairu, a masovne demonstracije nazvali su "konačnim ultimatumom".

Islamistička organizacija Muslimanska braća, čiji je član i sam Mursi, danas je izvijestila da su im prosvjednici jučer zapalili sjedište. Na službenim stranicama Muslimanske braće piše da je u stožer ušlo više od 3000 prosvjednika, a navodno su u srijedu navečer napadnute i druge njihove zgrade. U gradu Ismaliji prosvjednici su zgradu Muslimanske braće zasuli kamenjem i Molotovljevim koktelima, dok su u Seuzu zapalili sjedište Stranke slobode i pravde, političkog ogranka Muslimanske braće.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 31
VIDEO

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci
OPSADNO STANJE

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci

Muškarac se prvo autom zabio u jednu kuću, zatim je počeo napadati ljude koji su čekali metro na stanici na sjeveroistoku Londona. Policija je objavila da je više ozlijeđenih, a napadača su uhitili

VIDEO Sutra slavimo Bljesak: Četnici se nisu ni snašli, a već su bježali. Zbrisao im je i general
POTUČENI DO NOGU

VIDEO Sutra slavimo Bljesak: Četnici se nisu ni snašli, a već su bježali. Zbrisao im je i general

U 31 sat četnici su potučeni u vojno-redarstvenoj akciji Bljesak koja je počela 1. svibnja 1995. Oslobođena su okupirana područja zapadne Slavonije, a srbočetnici su zbrisali u Bosnu preko mosta kod Stare Gradiške zajedno sa svojim zapovjednikom. U akciji su poginula 42 pripadnika vojske i policije
Snimka kod Mljeta: Uplašila ih peraja! Pitali smo stručnjake radi li se o velikoj bijeloj psini
POGLEDAJTE VIDEO

Snimka kod Mljeta: Uplašila ih peraja! Pitali smo stručnjake radi li se o velikoj bijeloj psini

Velika peraja kod Mljeta prestrašila je ribare. Odmah su pomislili da se u Jadranu kupa velika bijela psina, ali stručnjak je zaključio da ipak nije ta vrsta u pitanju.