To je to što me zanima!

'Provjera lojalnosti': Istarska tvrtka šalje radnike na poligraf

Poslodavci tvrtke "Valipile" iz Svetog Petra u Šumi su u tvrtku postavili poligraf, pomoću kojeg u slučaju sumnje u eventualne protuzakonite radnje, ispituju radnike
Vidi originalni članak

Poslodavci tvrtke "Valipile"  iz Svetog Petra u Šumi, kod Pazina, su postavili poligraf, tzv. 'detektor laži', pomoću kojeg u slučaju sumnje u eventualne protuzakonite radnje, ispituju radnike.

Izvršni direktor tvrtke Valipile Andrej Alilović komentira da je poligraf isključivo pitanje provjere lojalnosti, odanosti tvrtki, savjesnog raspolaganja imovinom i materijalnim dobrima. U tome, kaže, ne vide ništa loše niti će se išta loše dogoditi onima koji ne pristanu na detektor laži. 

Takav odnos prema radnicima oštro je osudio Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije (SIKD). Smatraju to mobingom nad radnicima i postupak će prijaviti mjerodavnim institucijama.

- Mi to smatramo jednom vrstom mobbinga i cijeli ćemo postupak prijaviti mjerodavnim institucijama. To je samo posljedica, a uzrok je zapravo ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić i ova Vlada, te novi Zakon o radu (ZOR) gdje su radnici stavljeni u isti odnos kao i bilo koji stroj i predmet, tako da s njima poslodavac može raditi što mu je volja", istaknuo je predsjednik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Bruno Bulić.

Dodao je kako je riječ o neviđenom slučaju na ovim prostorima, gdje se radnike spaja na detektor laži radi ispitivanja, što kod njih izaziva strah, pritisak i stres.

Naime, ističe Bulić, ako poslodavac sumnja u neke radnike i u njihove protuzakonite radnje, onda postoje drugi uređaji, poput video nadzora ili neka podnesu prijavu nadležnim institucijama.

Idi na 24sata

Komentari 207

  • hende007 22.04.2015.

    Čudnih li ideja. Maltretiranje radnika. Kako im je ovo samo palo na pamet? Ako već idemo sa poligrafom (što je samo po sebi glupa ideja), uvedimo to posvuda. Da vidimo da li bi naši vlastodršci imali koju riječ protiv. Znači postaviti poligraf u sve institucije gdje bi moglo biti korupcije i inih nečasnih radnji.

  • Ilija Lopar 20.04.2015.

    eto dobili smo evropu I demokratiju sta je sledece na redu

  • balalajka84 19.04.2015.

    "savjesnog raspolaganja imovinom i materijalnim dobrima" - onda neka taj Andrej Kreten Alilović prvo sebe postavi za primjer pred radnicima dok ga oni ispituju

Komentiraj...
Vidi sve komentare