To je to što me zanima!

Prve sestre na vrhu svijeta su Riječanke Darija i Iris

Prve Hrvatice i sestre koje su se na Mt. Everest popele istovremeno, na zadnji uspon su krenule noćas, a temperatura je padala do -50 stupnjeva
Vidi originalni članak

Riječanke Darija i Iris Bostjančić, članice ženske hrvatske ekspedicije, popele su se na Mt. Everest u utorak oko 6 sati po hrvatskom vremenu. Sestre su prve žene koje su se popele na planinu ove godine, a postale su i prve sestre koje su istovremeno došle na vrh Everesta.
U osvajanje 8.848 metara visokog vrha krenule su noćas s Južnog sedla i većim dijelom penjale su se po mraku. Kako je rekao Stipe Božić gotovo cijelo vrijeme puhao je jak vjetar, a temperatura se spuštala do -50 stupnjeva. Djevojke su krenule kad se brzina vjetra spustila na 30 km/h, što je omogućilo uspon. Za četiri sata stigle su do prve dionice, tzv. 'Balkona'. Na vrhu Everesta su istakle hrvatsku zastavu i tamo provele oko 45 minuta, a prvo što su rekle na radio stanici bilo je "Na vrhu smo!"
- Problemi koje su cure imale su uobičajeni. To je i dalje planina, ne bilo koja planina. Nije to izlet na Sljeme. Nije im bilo lako jer je puhao jak vjetar. Ali one su bile najpripremljenije - rekao je Božić.
Voditelj ekspedicije Darko Berljak izjavio je da su sljedeće na redu za uspon Milena Šijan i Vedrana Simičević koje su sljedeće kod Logora 3, a u srijedu bi trebale biti kod Južnog sedla odakle se ide na vrh.
- Imamo još puno posla ovdje gore. Evo sad spašavamo još ovog stranca s planine - rekao je Berljak. Penjaču koji je kolabirao ispod 'Balkona', Darija Bostjančić je dala injekciju te ga sada nose u Logor 4 na Južnom sedlu, te će zbog toga planinari kasniti do tog mjesta.
- Ponosna sam na svoje kćeri! Ipak, za sad ne bih davala nikakve daljnje izjave jer ekspedicija još nije završena, a čekaju se još tri naše cure koje se još penju. Kad  se sve zavši i svi dođu kuči, moći će početi slavlje - rekla nam je gospođa Bostjančić.


ZA USPON SE PRIPREMALE 14 MJESECI
Za osvajanje "Krova svijeta" alpinistice su se pripremale 14 mjeseci. U osvajanje Mt. Everesta su krenule u ožujku. U ovoj, jednoj od najsloženijih akcija Hrvatskog planinarskog saveza u njegovoj 135-godišnjoj povijesti, još sudjeluju Vedrana Simičević, Sanja Đurin, Jana Mijailović, Milena Šijan, Tea Đurek, Josipa Levar, dr.Lana Đonlagić, Sunčica Hrašćanec, Ena Vrbek. Prije nešto više od tjedan dana nisu imale novaca za kupnju boca s kisikom, jer im Grad Zagreb i Hrvatski nogometni savez nisu uplatile novac. Nakon toga im je umjesto obećanih 55.000 kuna, Grad Zagreb uplatio 100.000 kuna. Novac je naknadno poslao i HNS.
- Ispričavam se djevojkama. Došlo je do nesporazuma pa novac kasni. Želim im uspješno penjanje - rekao je tada Bandić.

SVETA PLANINA OSVOJENA TEK 1953.
Mount Everest, (nepalski Sagarmatha, tibetanski Chomolangma) je u lancu Himalaje na granici Nepala i Kine i najviša je planina na svijetu. U prijevodu s nepalskog ime znači Nebeska glava, dok na tibetanskom znači Sveta Majka. Vrh je nazvan po geodetu Georgeu Everestu, koji je bio glavni nadzornik Velike trigonometrijske izmjere u 19. stoljeću. Vrh je otkrio njegov nasljednik Andre Waugh 1847. Prvi su se na vrh 1953. popeli Novozelanđanin Edmund Hillary i šerpa Tenzing Norgay u sklopu britanske ekspedicije. Japanka Junko Tabei bila je prva žena na vrhu 1975., a prvi Hrvat na Mount Everestu bio je Stipe Božić 1979. u sklopu jugoslavenske ekspedicije.

Idi na 24sata

Komentari 15

  • Valentina77 20.05.2009.

    Bravo,bravo i jos jednom bravo!Ma vi ste prave heroine...prve zene,prve Hrvatice i prve sestre na vrhu svijeta...Svaka vam cast,ovo su price koje ti kazu da ni jedan uspon nije nesvladiv...Sretno nam se vratite doma....

  • svesna 20.05.2009.

    Bravo, bravo, bravo!!!

  • nix_zgd 19.05.2009.

    nisam vjerovao da će uspjet al jesu i svaka im čast!

Komentiraj...
Vidi sve komentare