To je to što me zanima!

Prvi dan novog Zakona: Evo za koliko je trgovcima u Hrvatskoj pao promet na neradnu nedjelju

​Prva srpanjska nedjelja bila je prva u kojoj se počeo primjenjivati novi Zakon o trgovini i pravilo prema kojem trgovine mogu raditi samo 16 nedjelja u godini
Vidi originalni članak

Prva neradna nedjelja donijela je pad u trgovini na malo od 21.8 posto u odnosnu na posljednju lipanjsku nedjelju koja je bila radna, potvrđuju podaci iz sustava fiskalizacije, prenosi Novi list.

Prošle je nedjelje tako pao i broj i iznos računa koji su izdani u trgovini na malo u odnosu na prethodnu nedjelju, ali i u odnosu na prvu nedjelju u srpnju prošle godine.

​Prva srpanjska nedjelja bila je prva u kojoj se počeo primjenjivati novi Zakon o trgovini i pravilo prema kojem trgovine mogu raditi samo 16 nedjelja u godini. Kako se Zakon počeo primjenjivati na polovici godine, trgovci na moru su to iskoristili da ostanu otvoreni nedjeljom do kraja sezone, a oni na kontinentu uglavnom nisu radili.

NEĆE DIZATI TROŠARINE Filipović o neradnoj nedjelji: Drago mi je da smo na taj način zaštitili hrvatski način života

Rezultat je bio ukupan promet u trgovini na malo, bez motornih vozila, u iznosu od 29,9 milijuna eura. U odnosu na prethodnu nedjelju (26. lipnja) to je smanjenje prometa od 8,37 milijuna eura, odnosno 21,8 posto.

Uz to izdano je i oko 457 tisuća, odnosno gotovo 19 posto računa manje nego prethodne nedjelje. I sve to uz otvorenu većinu trgovina na Jadranu.

DIO IPAK PODRŽAVA ODLUKU Trgovci na Dolcu ogorčeni su na Vladu: 'Neradna nedjelja će nas pokopati. Ovo nije pravedno'

Promet je pao i u odnosu na prvu srpanjsku nedjelju prošle godine. Lani je u trgovini na malo prve nedjelje u srpnju promet bio 35,8 milijuna eura, pa je ove godine 5,86 milijuna eura, odnosno 16,62 posto manji. I to uz cijene koje su ove godine u prosjeku 7,7 posto veće nego lani u isto vrijeme, s time da su cijene hrane i pića u prosjeku više za 13,6 posto.

REPORTAŽA IZ ZAGREBA Prva neradna nedjelja: 'Jedva sam pronašla pekarnicu koja radi. Nismo znali da se ne radi'

U odnosu na prvu nedjelju u srpnju prošle godine vrijednost svih fiskalnih računa manja je za 1,15 milijuna eura, odnosno 1,4 posto.

S obzirom na to da je ovo bila tek prva neradna nedjelja ostaje za vidjeti kako će ova odluka utjecati na gospodarstvo i potrošnju. I dalje postoji mogućnost da Ustavni sud sruši ovaj Zakon.

Idi na 24sata

Komentari 39

  • kaznionica 5+ 05.07.2023.

    Rodney

  • 05.07.2023.

    Aj ne kakajte , koliko su vam ti ljudi sto ih ubijate za minimalac zaradili ?? Samo nikad dosta , klasicno balkanski otimaj ,kradi i kukaj kako se nema

  • Gibbs55 05.07.2023.

    Da ste radnike plaćali uredno za rad subotom, nedjeljom i praznikom do ovoga ne bi došlo.

Komentiraj...
Vidi sve komentare