To je to što me zanima!

Prvi put transplantirana oba plućna krila u Hrvatskoj

Prvi put u Hrvatskoj obavljena je bilateralna transplantacija pluća, pacijent se dobro oporavlja i uskoro će moći samostalno disati
Vidi originalni članak

 Unutar 8 sati su oba dva plućna krila implantirana. S obzirom na to da se prvo implantira desna strana za to pluće je čak vrijeme ishemije odnosno u implantaciji je bilo nešto kraće. A onda druga strana, lijeva strana, ona je možda sat vremena kasnije ali unutar svih parametara smo se uspjeli držati, rekao je kirurg Dorian Hiršl za HRT. 

- Pluća su bila odlična po svim parametrima i plinskim analizama i veličinom, dodao je Hiršl. 

U isto vrijeme 40-ak stručnjaka, predvođeni austrijskim kolegama, u KBC-u Zagreb pripremalo je pacijenta za transplantaciju. 
To je prvi put da je u Hrvatskoj izvedena ovakva operacija, a prim. dr. sc. Jasna Špiček Macan objasnila je da je svaki korak u anesteziji bio mali uspjeh. 

- Što je dalje išlo to je bilo jasno, da mi to radimo, da mi to uspijevamo, da nam to zaista ide, da znamo - rekla je. 

Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb, rekao je da KBC već dugo transplantacijski program pluća kombinira s AKH u Beču. Voditelj operacije bio je doktor Konrad Hoetzenecker iz Austrije, a hrvatski liječnici su asistirali. Operacija je trajala cijelu noć.  
Pluća 50-godišnjeg muškarca bila su uništena brojnih plućnim bolestima, kombinacija KOPB-a, sarkoidoze i plućne hipertenzije. 
Pacijent je na respiratoru i zasad se uspješno oporavlja.

- Ako tako bude i dalje, pacijent će danas biti skinut s respiratora i očekujemo njegove prve samostalne udahe, kaže Hiršl.

Bude li sve teklo prema planu, ispred njega su još godine normalnog života. To ovisi o dobi pacijenta, o davatelju, primatelju, imunološkom sustavu te da je vrlo teško donositi procjene, ali da postoji mogućnost velikog perioda za preživljenje. U isto vrijeme transplantirano je i srce istoga donora. U prva tri mjeseca 2021. u KBC-u Zagreb obavljeno je 10-11 transplantacija srca, za što Ćorušić kaže da je već postalo rutina. Iako je donor iz Hrvatske i njegovim je organima - plućima, srcem, jetrima i bubregom spašeno četiri života - neprimjereno je objavljivati njegov identitet.

-To se ne smije raditi, to nije dobro, to nije korektno i pošteno. To je jedan udar na hrvatski donorski program koji je najbolji na svijetu. I mi ćemo kao bolnica vjerojatno zbog toga dobiti odgovarajuće ukore i od Eurotransplanta i od našeg Ministarstva zdravstva - rekao je ravnatelj Ćorušić.
 

Idi na 24sata

Komentari 15

  • marioantoneli 19.04.2021.

    Ovo je užasno, morbidno i degutantno. Objaviti ime i prezime donatora koji je ubijen, bešćutno je i neukusno, a pogotovo kada se država hvalila sa transplatantima ubijene djevojčice od dvije i pol godine koju je jednim djelom ubila socijalna radnica, da bi nakon toga bila nagrađena povoljnijim radnim mjestom. Dakle, Hrvatska je javno legazirala ubijanje djece kao i odraslih radi transplatanata a vjerojatno i mogućom zaradom.

  • čovik-s-juga 19.04.2021.

    Svaka čast.

  • Raduša72 18.04.2021.

    Evo zasto su zdravstveni djelatnici br 1 u HRVATSKOJ a ne prosvjetni neradnici i uhljebi u skolstvu.Evo gospodo zato u tome je razlika rade pomazu spasavaju zivote gospodo a ne vi zadate djeci zadacu i roditelji kod kuce uce sa djecom.I malo malo strajk.Ajde po cemu ce te se vi mjeriti sa njima ajde skolovani uhljebi da vas cujem sad?

Komentiraj...
Vidi sve komentare