To je to što me zanima!

Prvo odbijaju odgovornost, pa prebacuju krivnju, a zatim štite stranku kojoj ne žele biti teret

Dražen Lalić, Marin Galićai Anita Culifaj s Fakulteta političkih znanosti za potrebe istraživanja analizirali su 35 afera istovjetnog broja političara od 2010. do 2021. godine, odnosno 471 izjavu.
Vidi originalni članak

Političari umočeni u afere uglavnom više strahuju od suda (vodstva) svoje političke stranke nego od pravorijeka pravosuđa, a postoji obrazac po kojem komuniciraju. Od početka afere do njezina okončanja njihovo komuniciranje najviše se odvija u skladu s lojalnošću stranci i za nju vezanoj instituciji kao najvećem izvoru moći u hrvatskom društvu. Pokazalo je to istraživanje Dražena Lalića, Marina Galića i Anite Culifaj s Fakulteta političkih znanosti, koji su analizirali 35 afera istovjetnog broja političara od 2010. do 2021. godine, odnosno 471 izjavu. Rad objavljen u znanstvenom časopisu Medijska istraživanja pokazuje da političari redovito odbijaju svoju odgovornost, ali kad pritisak medija postane neizdrživ, daju ostavku s obrazloženjem da ne žele biti teret svojoj stranci. Njihovo komuniciranje odvija se u tri faze. U prvoj pod svaku cijenu poriču postojanje afere i svoju odgovornost, u drugoj uglavnom prebacuju krivnju, prije svega na medije te političke suparnike. Treća faza je suočavanje sa strankom, u kojoj svoje interese podređuju stranci i komunikacija se odvija dominantno u skladu s lojalnošću stranci.

Ovaj sadržaj dostupan je samo 24sata PLUS+ korisnicima na portalu

Neometano uživanje u 24sata sadržaju i brojne pogodnosti dostupne su na originalnom članku.
Idi na 24sata

Komentari 1

  • Luna777 22.10.2023.

    Vlada često puta vrijeđa inteligenciju svojeg naroda i toga smo svjesni, ali opet s druge strane nezadovoljan narod ne čini ništa, samo radi, trpi, šuti... i pomiri se sa svime što Vlada donosi, a često puta je to na štetu naroda. Plenković ima sreće da narod nije kao u Francuskoj, da ne izlazi za svaku sitnicu na ulice i radi nerede, da nismo kao u Švicarskoj gdje se referendumi provode 10-tak puta godišnje, pa narod kroz referendum prisili vlast na neke stvari. Ne, mi jamramo, gunđamo, negodujemo u kuloarima, svjesni toga da se dobro ne radi, da ne živimo dobro, već jedva životarimo, ali nikada konkretno ne činimo ništa da promijenimo situaciju. Zbog toga se bahatost vlasti nastavlja i dalje, jer vide da mogu raditi sve što hoće, što žele... Lopovluk, kriminal, korupcija, nepotizam i klijentelizam se nastavljaju i dalje, jer nema onih koji bi ih izbacili sa trona, a narod gleda i samo šuti, radi trpi... ili odlazi iz zemlje.

Komentiraj...
Vidi sve komentare