To je to što me zanima!

Psihijatar: U Hrvatskoj postoje 3 vrste droge za silovanje, ali je svima zajednička jedna stvar...

Psihijatar Ivan Ćelić objasnio je kako u Hrvatskoj postoje tri vrste droga za silovanje te da se žrtvu može drogirati na različite načine iako je najčešće ubacivanje droge u piće
Vidi originalni članak

Psihijatar iz Klinike za psihijatriju Vrapče Ivan Ćelić objasnio je za Dnevnik Nove TV kako se u Hrvatskoj naječešće koriste tri vrste droga za silovanje te da se žrtvu može drogirati na razne načine. 

- To je Rohypnol koji djeluje kao apaurin ili Xanax, to je skupina sedativa. Drugi je 'G', takozvani tekući ecstasy ili GHB koji je, rekao bih, u Hrvatskoj najviše u primjeni, i treći je Ketamin koji se koristi kao anestetik u veterinarskoj medicini - poručio je Ćelić. 

HITNA S MANJE POSLA Hitna na trećoj noći Ultre imala 25 intervencija, a policija zbog droge privela više od 60 ljudi

Zajedničko svim drogama je, objašnjava doktor, to da dolazi do amnezije, a žrtvu se može drogirati ubodom igle ili papirićima koji su navlaženi psihoaktivnim tvarima. No, najčešće se droga ubacuje u piće. 

'Žrtva se najčešće ničega ne sjeća' 

- Može izazvati usporavanje rada srca, a ako se uzima u nekoj velikoj količini, može završiti fatalno, osoba može završiti u komi. Često dolazi do motoričkih ispada - osoba postane nestabilna na nogama. Ono što naglašavam je da se žrtva najčešće ničega ne sjeća - poručio je. 

Opasnosti su svjesni i mladi. 

- Iskreno da, malo se i ja bojim toga jer znam da se to događa - rekao je za Dnevnik mladić iz Splita. 

'PODIGNITE TUŽBU' Najmanje devet žena su žrtve 'droge za silovanje' na proslavi SPD stranke u Njemačkoj

Djevojke su posebno na oprezu. Dvije Zagrepčanke su ispričale kako u izlasku jedna uvijek ostane za stolom i pazi na piće kako im netko ne bi ubacio drogu u čaše, ili drže piće u rukama cijelo vrijeme. 

'Bilježimo sve veći porast' 

Psihijatar Ćelić apelira na oprez, ali ističe da ima onih koji i sami uzimaju takvu drogu te postanu ovisni o njoj. 

PREDALI GA PRITVORSKOM NADZORNIKU U Rijeci uhićen muškarac (71), sumnjiče ga za trgovinu drogom

- Proteklih godina bilježimo sve veći porast u određenim populacijama, osobito kod mladih zato što je to vrlo dostupno i vrlo jeftino. Mi imamo odjel od 25 kreveta i u ovom trenutku troje mladih koji imaju problem ovisnosti o GHB-u su na bolničkom liječenju u našoj klinici - rekao je. 

Idi na 24sata

Komentari 9

  • Slagerfest 11.07.2022.

    Moj doktor je lud.

  • Hrvatica bez posla 11.07.2022.

    "Djevojke su posebno na oprezu. Dvije Zagrepčanke su ispričale kako u izlasku jedna uvijek ostane za stolom i pazi na piće kako im netko ne bi ubacio drogu u čaše, ili drže piće u rukama cijelo vrijeme." Ono što uvijek govorim da žene trebaju raditi i paziti na sebe. Svaka čast, cure.

  • crazy mind 11.07.2022.

    najbolsa droga za silovaje zove se hdz.....

Komentiraj...
Vidi sve komentare