To je to što me zanima!

Ptičja gripa i rat u Ukrajini ugrozili svjetsku opskrbu jajima

To pred Uskrs najavljuje probleme i u mlinarskoj i prehrambenoj industriji, nadovezujući se na skuplju energiju i nestašicu radne snage
Vidi originalni članak

Širenje ptičje gripe u SAD-u i Francuskoj znatno su smanjili svjetsku opskrbu jajima, što pred Uskrs najavljuje probleme i u mlinarskoj i prehrambenoj industriji, nadovezujući se na skuplju energiju i nestašicu radne snage.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Više cijene jaja posebno su bolne za potrošače koji u njima vide jeftini izvor proteina i zamjenu za skupo meso. Potražnja tradicionalno naglo raste oko Uskrsa i Pashe u SAD-u i Europi, kada obitelji pripremaju kolače i bojaju jaja u tradicionalnim uskršnjim običajima.

Ptičja gripa uništila je ove godine više od 19 milijuna nesilica na peradarskim farmama u SAD-u i eliminirala oko šest posto uzgoja u najtežem slučaju zaraze od 2015., prema Reutersovim izračunima iz podataka savezne i državne vlade.

SAD je povećao uvoz jaja iz nekoliko zemalja uključujući Francusku, Italiju i Španjolsku, kako bi poboljšao opskrbu, iako je uvoz sada manje isplativa opcija zbog epidemije u Europi, rekli su analitičari.

BRITANSKA SLUŽBA: 'Ukrajinski gradovi Kramatorsk i Kostjantinivka vjerojatne su mete žestokih ruskih napada'

Francuska pak bilježi najtežu pojavu ptičje gripe u povijest, s usmrćenih oko osam posto kokoši nesilica.

U Francuskoj veleprodajne cijene jaja u ljusci porasle su 69 posto u odnosu na prošlu godinu, objavio je ured za farme FranceAgriMer. To će za potrošače značiti više cijene prehrambenih proizvoda koji u svom sastavu imaju jaja.

Dugotrajni oporavak

Smrtonosni virus i rat najnoviji su izazovi za dobavljače jaja koji su do sada muku mučili s nestašicom radne snage i visokim troškovima energije i žitarica.

Više cijene jaja smanjuju zaradu mlinarskoj i prehrambenoj industriji, nadovezavši se na više troškove brašna i drugih sirovina.

RUSKA INVAZIJA NA UKRAJINU Moskva: 'Otvaramo kaznene postupke zbog nasilja i mučenja ruskih vojnika u Ukrajini'

Očekuje se da će cijene jaja ostati povišene, rekli su proizvođači, budući da će biti potrebni mjeseci da se proizvodnja na zaraženim farmama obnovi.

Zaraza otežava rad u pogonima gdje se jaja u ljusci prerađuju u proizvode poput sušenih i tekućih jaja i dalje koriste u prehrambenim proizvodima poput mješavina za kolače i palačinke, te u sendvičima s jajima.

Čekanje pošiljki iz Ukrajine

Opskrbu Bliskog istoka teško pogađaja i rat u Ukrajini.

Santosh Kumar, koji jaja uvozi za Farzana Trading u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, kaže da pošiljke iz Ukrajine u prošla dva tjedna, koliko je njemu poznato, nisu stizale. Farzana sada umjesto toga uvozi jaja iz Turske, dodaje Kumar.

MEDVEDEV TRAŽI RAVNOTEŽU Rusija upozorava: 'Primi li NATO Švedsku i Finsku, mi moramo ojačati svoju obranu u Baltiku'

Ukrajina je 2021. proizvela 14,1 milijardu jaja, pokazuju podaci ukrajinske državne službe za statistiku. U 2020. proizveli su ih 16,2 milijarde, više nego Francuska, najveći proizvođač jaja u EU, koja ih je proizvela 15,7 milijardi, prema francuskoj udruzi proizovđača jaja CNPO.

Ukrajina je posljednjih godina bila glavni dobavljač jaja EU-a, ispred SAD-a, i polovinom udjela u ukupnom europskom uvozu.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • dadaizcentragrada 14.04.2022.

    Negdje pred Božić će vjerojatno harati svinjska gripa,pa će "nestašica" svinjetine,a cijene u visinu. Uobičajeni modus operandi u zadnje vrijeme.🤮

  • Jeronim1 14.04.2022.

    Svonska iz ukrajine,sada ptica oped iz ukrajine? Sta delaju ukrajine u laborima ?

Komentiraj...
Vidi sve komentare