To je to što me zanima!

Pupovac: Bez Srbije nikad neće biti potpunog pomirenja...

Veoma je važno da svi budemo svjesni da moramo pridonijeti i da to što je započeto bude stvarno gotovo. Poznata su neka od sljedećih mjesta i datuma gdje će se ovo nastaviti, naglašava predsjednik SDSS-a
Vidi originalni članak

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac sazvao je press konferenciju za novinare na Cvjetnom trgu u Zagrebu. 

- Mnogi su tražili izjave nakon onoga u Kninu i nakon njega. Smatrao sam da je bolje da se čuju odjeci izjava. Danas smatram da i ja trebam pridonijeti smirivanju i otklanjanju nesporazuma - rekao je Pupovac i dodao: 

- U Kninu na dan koji Hrvati doživljavaju kao dan pobjede, a Srbi dan stradanja, pomiješano je u brašno i vodu. Svi su, a najviše Plenković, dodali kvasac i prstohvat soli.

POGLEDAJTE VIDEO: Konferencija za medije Milorada Pupovca

Započet je proces miješanja tijesta za pogaču pomirenja, kaže Pupovac. Svi oni koji su to započeli neće biti dovoljni, još je puno gesta potrebno. 

- Veoma je važno da svi budemo svjesni da moramo pridonijeti i da to što je započeto bude gotovo tek kada bude stvarno gotovo. Poznata su neka od sljedećih mjesta i datuma gdje će se ovo nastaviti - naglašava predsjednik SDSS-a. 

Pomirenje Hrvata i Srba unutar Hrvatske nikada neće biti potpuno bez Hrvatske i Srbije, objašnjava. Za jedan dio nismo dovoljni mi i zbog toga se ne bi trebale slati poruke koje tu mogućnost otežavaju, a pogotovo isključuju.

- Pomirenje se ne može dogoditi u prošlosti. Suočavanje sa stradanjem i traumama jednih i drugih može se dogoditi samo distanciranjem od najgore prošlosti i osudom njezinih zala. Pomirenje je moguće samo u budućnosti - zaključuje. 

GRLIĆ O IZJAVAMA IZ SRBIJE 'Vučić nastavlja poraženu politiku Slobodana Miloševića'

Pupovac kaže kako neki ovo neće razumjeti, pogotovo neki među Srbima jer misle da ovo nije naš posao. Isto tako, neki drugi neće razumjeti, pogotovo među Hrvatima, da je to posao Srba izvan Hrvatske.

Preko Srba u Hrvatskoj su se prelamali najbolji i najgori dijelovi naše prošlosti, smatra Pupovac. 

- Traumatsko iskustvo Srba nakon ratova 90-ih je veliko i za to treba imati strpljenja. Moja zadaća nije da produbljujem traume i sukobe, moja zadaća je da stvaram pretpostavke za ovaj proces za koji sam uvjeren da će trebati biti uključeni i predstavnici Srbije - rekao je. 

 

 

Idi na 24sata

Komentari 100

  • samoproglašeni antifuksićić 13.08.2020.

    pa sad, ako cemo o tome sto bi ili ne bi bilo bez srbije..."bez srbije nikad ne bi bilo" ni velikosrpskocetnickoantifasisticke agresije pa pomirenje ne bi bilo ni potrebno.

  • najiram 10 10.08.2020.

    a gdje je srbi...da je poćešemo pa da se smiri...

  • 09.08.2020.

    kad srbija prizna da je okupirala dobar dio hrvatske i napravila pokolje koji se nisu desili od drugog svjetskog rata,možemo početi govoriti o pomirenju

Komentiraj...
Vidi sve komentare