To je to što me zanima!

Pupovac i Kohorst otvorili su Spomen dom borcima NOB-a

Milorad Pupovac u četvrtak ujutro u Srbu je dočekao Veleposlanika Sjedinjenih američkih država u Hrvatskoj, Roberta Kohorsta s kojim je otvorio Spomen dom boraca Narodnooslobodilačke borbe u Srbu...
Vidi originalni članak

Spomen dom je sastavni dio spomeničkog kompleksa posvećenom Ustanku naroda Hrvatske protiv fašizma u II svjetskim ratu 27. srpnja 1941. Danas ga koristi mjesni odbor Srb te nekoliko lokalnih udruga i institucija. Projekt obnove financirala je Europska komanda vojske SAD – EUCOM, sa 250.000 američkih dolara, a u pripremu projekta uloženo je još 100.000 USD. Za provedbu projekta bili su zaduženi U.S. Army Corps of Engineers (USACE), za izradu idejnih planova udruzi Una pomogao je UNDP s donacijom u iznosu od 65.000 kuna. Srpsko narodno vijeće je opremilo dio uredskog prostora doma u visini od 50.000 una. Pri obnovi poseban naglasak je stavljen na obnovu muzeja NOB-a, uređenje male sale za projekciju filmova prilikom obilježavanja Dana ustanka u Srbu i prijem gostiju i sudionika proslave.

- Velika mi je čast biti danas ovdje i drago mi je da je američka vlada investirala 350.000 dolara. Društveni domovi poput ovoga su mjesta gdje mladi uče i razvijaju se. Čvrsto vjerujem da će ovaj društveni dom biti vrijedan resurs u vašoj zajednici - kazao je veleposlanik Kohorst.

Pupovac zahvalio je institucijama Republike Hrvatske koje su omogućile da sredstva koja je osigurala američka ambasada, odnosno američka vojska, budu oslobođena od poreza i dodatnih troškova.

- Zahvaljujemo svima koji su doprinijeli tome da se ova zgrada u Srbu može koristiti za najrazličitije funkcije. Ovo nije prvi program koji prema građanima Hrvatske i građanima srpske nacionalnosti dolazi iz sredstava američke Vlade kojih je bilo puno u zadnjih dvadesetak godina. Zahvaljujemo ovom prilikom predstavnicima SAD-a, ne samo za ovaj današnji čin, već i za sve druge koji su mu prethodili, kazao je Pupovac i istaknuo kako je lani u sklopu istog programa u Erveniku u rad pušten vodovod.

Mjesni dom će u budućnosti služiti kao prostor za rad Mjesnog odbora Srb, za razne udruge, vatrogasno društvo, područni ured Hrvatske pošte, rimokatoličku crkvu i druge organizacije.

Idi na 24sata

Komentari 72

  • mily 30.10.2019.

    a gdje nam je kraljica????

  • Mario Rob 13.10.2019.

    Ovo je sramota za drzavu mi smo jedina drzava na svijetu koja radi spomen dom na neprijateljske osvajacke postrojbe koji su radili zlocine nad hrvatskim narodom,umjesto da osudimo te zlocince mi im dizemo spomen cetnicima I komunistima

  • jožek2 12.10.2019.

    Ajde da vidimo sad Kitarovičku i hdz desničare kako će srušiti i maknuti ovaj spomen dom Borcima NOR-a. Gdje su sad ti domoljubni junaci predvođeni kitarovičkom.?

Komentiraj...
Vidi sve komentare