To je to što me zanima!

Pupovac: Plenković ima zadnju riječ o sastavu nove Vlade

Stvorili smo dovoljnu osnovu za povjerenje da neće biti nikakvih ozbiljnih nepremostivih prepreka koje bi nas spriječile da postignemo sporazum o većini u Saboru, kaže Pupovac
Vidi originalni članak

Milorad Pupovac gostovao je u Dnevniku Nove TV te je odgovarao na pitanja vezana uz aktualne pregovore manjina s HDZ-om u svrhu sastavljanja nove Vlade.

Pupovac je prije svega istaknuo kako ima povjerenje u Andreja Plenkovića.

- On je u našem prvom razgovoru iznio svoje razumijevanje odnosa prema manjinskim problemima i stekli smo povjerenje koje predstavlja dobru osnovu za nastavak razgovora - rekao je Pupovac.

Razlike između manjinske politike i Andreja Plenkovića i Zorana Milanovića su postojeće zbog situacije koju je imao bivši premijer.

- Naši razgovori su tek počeli, ali što se Milanovića tiče, on je imao bitno drugačiju situaciju, imao je sukob s isključivim nacionalizmom koji je u tom trenutku bio u opoziciji i koji ga je ograničavao u nizu politika pa i u manjinskoj - kaže Pupovac.

Pupovac kaže da su manjinci krenuli u razgovore s HDZ-om i vjeruje da će se usuglasiti oko većine stvari koje su važne svima od zastupnika manjina, i ono što je važno, zastupnicima SDSS-a.

- U pregovore ulazimo u dobroj vjeri - rekao je Pupovac.

No, činjenica je da je zastupnicima srpske manjine kamen spoticanja ministar kulture Zlatko Hasanbegović.

- O tome smo rekli što smo imali za reći i ne mogu ništa drugo nego ponoviti - gospodin Plenković ima naše povjerenje u pogledu politike koju misli voditi kao lider stranke demokratskog centra - kaže Pupovac.

Dosadašnja komunikacija vezana za potporu srpske manjine vladi u kojoj sjedi Zlatko Hasanbegović dala je naslutiti kako Andrej Plenković nikome neće dopustiti da mu kadrovira Vladu, odnosno da će on biti taj koji će birati ministre. Pupovac se slaže - Plenković će imati zadnju riječ.

- Gospodin Plenković sasvim sigurno kao budući vjerojatni mandatar imat će zadnju kada su posrijedi odabiri ministara, a ima čitav niz politika uključujući i kadrovsku u kojima ćemo se usuglašavati - kaže Pupovac.

Na pitanje da li to znači da su spremni dati potporu Vladi u kojoj će opet sjediti Zlatko Hasanbegović, Popovac kaže:

- U razgovoru koji smo imali, stvorili smo dovoljnu osnovu za povjerenje da neće biti nikakvih ozbiljnih nepremostivih prepreka koje bi nas spriječile da postignemo sporazum o međusobnoj većini u Saboru.

- O svim pitanjima koje budu rezultat sporazuma postoji dionica u kojoj ćemo mi reći svoje, postoji dionica koju ostavljamo budućem mandataru da obznani ono što je zadnja stvar u pogledu sporazuma. Mi ćemo to poštivati, a istovremeno ćemo nastaviti s međusobnim uvažavanjem kad je posrijedi sve ono što nas može dijeliti, ali i sve ono što će nas spajati - dodaje Pupovac.

Idi na 24sata

Komentari 325

  • fenix77 20.09.2016.

    Pupovac, nemaš baš previše iskustva ili informacija iz prve ruke. Plenkijeve prijedloge će revidirati mafija, Vučić, bankari, Mamići i potom to lijepo blagosloviti skrušeni dušebrižnici u mantijama koji škrguću zubima.

  • purgerica prva 20.09.2016.

    " Hasanbegović se razlikuje od tipičnog HDZ-ovca - i tipičnog političara u Hrvatskoj - po tome što je svoje stavove i svjetonazor spreman zastupati i pod cijenu gubitka političke pozicije. On nikog ne mora uvjeravati da je vjerodostojan - kod njega se to podrazumijeva. Hasanbegović igra na kartu toga da natjera novo vodstvo HDZ-a da se razotkrije i “izouta”: On želi da jasno kažu zašto on ne može ponovo biti ministar. Ne njemu, on to zna. Biračima. Ako mu kažu “Pupovac te ne želi”, zabili su si autogol, i zamjerit će se dijelu svojih birača. Ako mu kažu “u redu, bit ćeš ministar”, zamjerit će se svojim sponzorima u EPP-u, i veleposlanstvu u Buzinu, a Plenković ne želi doživjeti sudbinu Karamarka zamjerajući se kome ne treba. Ali, isto tako ne smiju javno reći da Hasanbegovića u vladi ne želi Angela Merkel, jer bi se time razotkrili kao marionetska vlada koja je prodala nacionalni suverenitet. " - Marcel Holjevac

  • purgerica prva 20.09.2016.

    Ekstremni "etno biznismen"! On vjeruje Andreju! To i je najveći problem!

Komentiraj...
Vidi sve komentare